Брзе пруге Србије

Железнице за 21. век, договор Кине и Србије

Српски и кинески премијер договорили су се на Далеком Истоку да ће се на Западном Балкану градити брзе пруге за 21. век и да ће то бити потврђено на самиту у Београду у децембру. Пруга треба да повеже Београд са Будимпештом, али и са луком у Солуну.

Шта би значила изградња тако брзе пруге, који је значај за српску економију и инфраструктуру, колики за регионално повезивање, како би се изградња могла финансирати и колико у овом договору има јачања дипломатских веза Београда и Пекинга, то су питања о којима разговарамо у Оку економије.

Саговорници су: Миодраг Поледица, државни секретар министарства саобраћаја, Милутин Игњатовић, директор Саобраћајног института ЦИП и Михајло Црнобрња, професор Факултета за економију, финансије и администрацију.

О расту Кине ексклузивно за Око говори гувернер Народна банке Кине Чу Сјаочуен,а из Пекинга се јавља новинарка РТСа Тања Јовић.

Емисију води и уредјује Весна Дамјанић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 12. сеп 2014, 10:12) - Branko [нерегистровани]

Zašto tako?

Prvi samit bio je u Varšavi, pa ne možemo reći da je "jedna Poljska od 40 miliona stanovnika" zaobiđena. Skup je značajan, ali ne treba od njega praviti nešto što on nije. Most Zemun - Borča i agregat koji tereba da bude ugrađen u TE Kostolac (blok 3) kineske su lične karte pred Evropom. Tu leži značaj, a ne u našem samoljublju. Kian je zaintersovana da poveže svoje terminale u Pireju sa centralnom Evropom, a mi smo na tom pravcu. To je otprilike sve.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]