Доба екстрема на Блиском истоку

Док гори Ирак и појас Газе у Турској је своју власт учврстио контроверзни Реџеп Тајип Ердоган

Након три мандата на месту премијера Реџеп Тајип Ердоган постао је и први, директно изабрани председник Турске. Сада се очекује да Султан, како називају харизматичног вођу Турака сву моћ из до сада најбитнијег места председника Владе пресели у доскора церемонијалну позицију турског председника.

Шта ће то значити за Турску а шта за Блиски исток? Како ће се учвршћивање Ердоганове власти одразити на наш регион, с обзиром да је Бакир Изетбеговић, председавајући председништва БиХ у суботу Ердогана назвао својим и "прворазредним вођом" милијарде муслимана?

Да ли је Исламска декларација, коју је у Брозовим затворима писао Бакиров отац Алија Изетбеговић а у којој се маштало о муслиманској држави од Марока до Индонезије поново актуелна?

И да ли сунитски екстремисти који се у Ираку боре за Калифат односно Исламску државу Ирака и Леванта имају исту идеју као циљ? Могу ли америчке бомбе које поново падају по Ираку спречити исламисте да распарчају ову земљу и побију све несуните?

Колико смо далеко од мира Израелаца и Палестинаца у појасу Газе?

Гости емисије: Ненад Кецмановић, професор Факултета политичких наука, одличан познавалац прилика у Босни и Херцеговини

Зоран Ћирјаковић, предавач на Факултету за медије и комуникације, бивши новинар Њузвика, Лос Анђелес Тајмса и недељника НИН

Бошко Јакшић, дугогодишњи новинар Политике, експерт за Блиски исток

Аутор емисије: Горислав Папић 
 
 
 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]