Шок терапије из историје

Џефри Сакс, Џорџ Фридман и Вук Јеремић.

Последња економска криза само је оголила разлике између великих и малих земаља, развијених и неразвијених. Многи тврде да свака генерација има своју кризу,али ретко ко има одговор на питање имају ли кризе краја. И тако уназад, најмање стотину година, од Првог светског рата.

Где је Србија данас у светском политичком, економском И геостратешком поретку? Које лекција смо научили у последњих стотину година, од почетка Првог Светског рата?

Да ли у довољној мери Србија користи свој географски положај као конкурентску предност? Колика претња су глобалне климатске промене, а колико се о њима размишља пре него се догоде катастрофе попут поплава у нашој земљи? Постоје ли шок терапије за решавање свих ових проблема?

Да ли је украјинска криза увод у нови хладни рат? Како на Србију гледају данас, између Москве, са једне и Брисела и Вашингтона са друге стране?

О економским, геостратешким и политичким питањима, из другачјих перспектива говоре ексклузивни гости Ока: професор Џефри Сакс са Колумбија универзитета, Џорџ Фридман - оснивач Стратфора и Вук Јеремић, директор Центар за међународну сарадњу и одрживи развој.

Емисију води: Весна Дамјанић Бранковић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 03. јун 2014, 19:24) - Borislav Marić [нерегистровани]

Odlična emisija


Svaka čast!

(уторак, 03. јун 2014, 02:49) - mp [нерегистровани]

govor

au Saks se setio da postoji medjunarodno pravo kada je u pitanju Ukraina; Za raspad YU i konflikt koji nas je unesrecio, za bombadovanje Srbije nije bilo medjunarodnog prava. Saksovi saveti 1989 su nam uglavnom odmogli, nadam se da vise nece savetovati.

(уторак, 03. јун 2014, 00:30) - anonymous [нерегистровани]

geografski položaj

Stalo pričate o tom geografskom položaju kao da drugi nemaju geografski položaj možda i bolji od Srbije...

(понедељак, 02. јун 2014, 22:11) - Dalibor [нерегистровани]

I ovaj put

I ovaj put će na sve strepnje i strahove odlučujuću ulogu igrati ekonomija a s tim i privredni faktori. Možemo mi da pričamo šta hoćemo, novi ugovori se sklapaju i sprovodi se njihova realizacija. Još jednom se traži od unesrećenih da podignu svoj glas, pa će prema tome biti postavljene mere predostrožnosti. Pred prirodnim nepogodama pojedinačne sudbine postaju marginalne, dok se glavni prioritet svodi na najnužnije mere, onda ide infrastruktura, popravke, snabdevanje... Prirodne i političke nepogode kao da se ukrštaju, a studenci isprovaljivani nemogu vode da drže, nekad je i tako bolje.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]