Поново цветају „Тикве"

"Ту неки комад, казалишне неке тиквице. Како цвате тиква. Али та његова тиква, који је то писао, не цвате, јер она је, изгледа, потпуно гњила... А ко говори? Говори онај који је био на мрамору, на отоку тамо, на Голом отоку." Јосип Броз Тито пресудио је представи коју није ни гледао.

Представа је одмах скинута с репертоара ЈДП-а, а књига прогнана из књижара и библиотека. Случај „Кад су цветале тикве" 1969. године био је и прекретница и културно-политички скандал.

Редитељ Боро Драшковић скоро три деценије није радио у позоришту. Писац Драгослав Михаиловић, иначе оптерећен и голооточким искуством, годинама је био под присмотром ДБ-а и добио је свој досије у Архиву Јосипа Броза Тита.

Због чега су о „Тиквама" расправљали Тито, Кардељ и врх Комунистичке партије?

Како је штампа из дана у дан мењала своје извештаје? Ко је „садио тикве а обрао бостан"?

Зашто „Тикве" више не могу да изазову скандал, али и даље привлаче публику? Како их читамо 2014. године?

О свему томе у емисији "Око" говоре: писац Драгослав Михаиловић, глумци Михаило Јанкетић и Милош Биковић („старији" и „млађи" Љуба Шампион), редитељ представе која се спрема у БДП-у Слободан Скерлић, Вида Огњеновић, која је режирала "Тикве" у Народном позоришту 1984. године, први пут после забране, проф. др Владета Јанковић и новинар и публициста Перо Симић.

Аутор емисије Драгана Игњић, уредник Горислав Папић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 30. мај 2014, 21:19) - anonymous moma [нерегистровани]

branje bostana

Pamtim i ko je sadio tikve i ko je obrao bostan.I sada znam ko sadi tikve a ko bere bostan.Inace, visoko cenim i knjizevno delo i pozorisni napor i zato sto su odlicni i zato sto su primenjivi i na druga vremena.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]