Пољопривреда у немилости

Најпре снег и мраз, сада поплаве

Становници 11 општина боре се са набујалим рекама, које поплављују куће, путеве и оранице. Ванредна ситуација због поплава проглашена је у 11 општина - у Лучанима, Пожеги, Прокупљу, Гаџином Хану, Дољевцу, Житорађи, Куршумлији, Лебану, Медвеђи и Трговишту.

Србија је, чини се једна од ретких земаља, коју сваке године у пролеће изненаде поплаве. О одбрамбеним насипима говори се само када вода заиста дође до колена, а становништво у немилости од река. Тако је и ове године.

Да ситуација буде још гора, пре мање од недељу дана мраз и снег су погодили воћаре у Ивањици, Ариљу, Ваљеву. Штета се још увек санира, а мери се милионима евра. Најгоре су прошли малинари.

О тим елементарним непогодама, последицама, шта је могло да се уради да би штета била мања и докле ће Србија, када је о пољопривреди реч, да гледа у небо питања су којима се бави Око економије.

Гости су: министар пољопривреде Драган Гламочић, шеф Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и председник удружења воћара "Еко-воће" Божо Јоковић.

O пропустима у превентиви и заштити од непогода како надлежних, тако и пољопривредника говори један од водећих агроекономиста Миладин Шеварлић.

Емисију води Весна Дамјанић Бранковић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 22. апр 2014, 22:41) - anonymous moma [нерегистровани]

poplave

srbija je jako osiromasena i nema sredstava da se na pravi nacin bori sa poplavama i drugim nepogodama, koje nanose jos vece finansijsske probleme. Pokazalo se da su sve dosadasnje vlade samo ucile kako se vodi drzava, ali ni to nisu uspele. Nece ni nove uspeti ako ne pokrenu industriju, posebno metalsku koja ce "zaraditi" sredstva i za borbu sa ovakvim nepogodama.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]