Избеглице - још један ударац

УНХЦР "укида" избеглице из Хрватске

Прогнани из Хрватске треба да остану без избегличког статуса, препоручила је у Агенција за избеглице Уједињених нација (УНХЦР). Као аргумент за то наводи да сви они који су у „Олуји", али и другим војним операцијама хрватске војске, отерани са огњишта више немају право да се
зову избеглицама. Додаје се да је прошло скоро 20 година од сукоба у бившој Југославији и да су се из темеља промениле околности које су довеле до расељавања.

Та одлука изазвала је велику забринутост међу више од 40 хиљада избеглица из Хрватске који живе у Србији, али и оштру реакцију Министарства спољних послова Србије, Комесеријата за избеглице и избегличких удружења.

Да ли укидање избегличког статуса значи и укидање програма стамбеног збрињавања који је договорен на регионалном нивоу, станарских права која се потражују у Хрватској и да ли доводи у питање друга имовинско - правна питања ? Да ли је препорука обавезујућа за Србију?

О последицама одлуке УНХЦР-а и датим роковима за укидање избегличког статуса за Око говоре: републички Комесар за избеглице Владимир Цуцић, председник Савеза избегличких удружења Милојко Будимир и председник Веритаса Саво Штрбац.

Из Загреба препоруку УНХЦР-а коментарише Милорад Пуповац, председник Српског националног Вијећа.

О томе како је УНХЦР проценио да је време за укидање избегличког статуса само Србима из Хрватске, са портпаролком УНХЦР-а Мелитом Суњић у Бриселу разговара Душан Гајић.

Емисију води: Весна Дамјанић Бранковић

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 08. апр 2014, 17:18) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci, a ne...

...zaplakati!? Teska tema, briljantno vodjebna i sama dete iz kolone, gosti koji se dugo bave ovim pitanjem, a resenja ni na - vidiku! Ovaj stav "UNHCER"- a, nije neko iznenadjenje, jer su oni svi na istom zadatku! Srce me boli, ipak hvala za ovu - emisiju!

(понедељак, 07. апр 2014, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

istine radi

Budimir pominje da relativno cesto bez problema ide u Hrvatsku i vraca se.
A tehniicki, strogo po konvenciji o izbeglicama, to znaci da on uopste nije izbeglica jer putuje u drzavu iz koje je izbego i vraca se u Srbiju

(понедељак, 07. апр 2014, 22:42) - anonymous [нерегистровани]

Izbjeglice?

Pa oni i nisu izbjeglice, oni su prognanici, a to je teza kategorija, samo ovi iz UNHCR-a nisu obavjesteni, ili se prave tako?

(понедељак, 07. апр 2014, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

Ponizavajuce....

Status izbelice, ili kako bi rekli "braca" bugari - "begaca", je jedan od najponiznijih statusa, uopste! Zasto se status izbeglica, uvek i sve vise pogorsava? Zato sto nema nikoga na ovom svetu, ko moze da ih zastiti! Oni su unapred za sve krivi! Ivo Josipovic rece, da je status srpske manjine u hrvatskoj, najbolje resen od svih evropskih drzava, u Hrvatskoj! To ima veze sa istinom, koliko i Marko Kraljevic sa - internetom!

(понедељак, 07. апр 2014, 13:57) - anonymous [нерегистровани]

Status izbeglice

je uvek podsećao da je iy Hrvatske neko proteran

(понедељак, 07. апр 2014, 11:41) - Tor [нерегистровани]

Stavljen je pecat na genocid u Hrvatskoj

Genocid je izvsen. Veliki su cutali i podrzavali desavanja. Gotovo.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]