Око економије: Пензије, реформа која боли

Неминовност- ниже пензије и касније пензионисање

Овде можете прочитати краћу, текстуалну верзију емисије Око економије

Промене које се тичу пензија, како висине тако и услова за пензионисање, сврставају се медју најболније када је реч о потезима сваке, а тим и нове Владе коју би Србија овог месеца требало да добије. Аранжман са ММФ-ом је нешто што ће Србија покушати да постигне, али
један од услова свакако и јесте реформа пензионог система.

Да ли ће примања најстаријих морати да се смањују за 10 одсто, хоће ли се пооштрити услови превременог пензионисања, као и померити старосна граница - неке су од кључних питања која ће се наћи пред Владом, али и удружењима пензионера, радника и стручном јавношћу.

Колико је рефорома пензионог система неминовност ради аранжмана са ММФ-ом, а колико ради нас самих јер је постојећи систем неодржив како за ПИО Фонд тако и за буџет?

Са колико година ће се одлазити у пензију и колика ће она бити, питања су на која одговарају гости Ока: председник Економског савета Српске напредне странке Миленко Џелетовић, председник Савеза војвођанских пензионера Милан Ненадић, члан Самосталног синдиката Србије Милан Грујић и Миладин Кoвачевић, економиста.

Емисију води Весна Дамјанић Бранковић

број коментара 13 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. апр 2014, 12:18) - Nikad se ne zna [нерегистровани]

Boracka penzija?

Nikad se ne zna... mozda ces ostvariti boracku penziju... partizani su (posle pobede) imali kategoriju borackih penzija.

(четвртак, 03. апр 2014, 11:54) - mmf [нерегистровани]

mmf

O nasim mladima, kao i o starima, kao i uopste o nasem sveukupnom zivotu, naravno, vredno razmislja MMF :)

Mi svakodnevno vidimo znacajne efekte njihove brige :)

(четвртак, 03. апр 2014, 07:55) - anonymous [нерегистровани]

Rok

U Srbiji je prosečan životni vek za muškarce oko 71g., a za žene oko 76g., pa vidite koliko bi naš penzioner uopšte primao penziju ako bi je rok podigao na 67g.!?
Mora da se vodi računa o najmanjim i malim penzijama, a situacija u državnoj kasi može da se popravi kada se poveća naplata poreza od 'svog i crnog' tržišta i spreči razna krađa državnog novca.

(среда, 02. апр 2014, 20:16) - TRex [нерегистровани]

Starosna penzija

Rok za odlazak u 'starosnu penizju' bi trebalo povećati ženama na 63god.,a muškarcima zadržati na 65god. sa min. 15god. radnog staža. Ostale uslove možda samo malo pooštiti na duži rok.

(среда, 02. апр 2014, 19:20) - Ivana [нерегистровани]

Privatna štednja

Očigledno postaje da će privatne devizne penzije postati i kod nas realnost.
Ko ima, štedeće i u ovako nesigurnim vremenima.
Kapitalizam boli, narod niko ne pita!

(среда, 02. апр 2014, 18:38) - Gledalac iz Uzica [нерегистровани]

Pitanje za uvazene goste

Da li bi uvazeni gosti (pogotovo branitelji teze o nesmanjivanju penzija) imali nesto protiv da se smanje bar penzije onima koji imaju primanja preko 40, 60 ili 100 000 dinara? Ili cvrsto brane stav da se penzije ne smeju smanjivati nikome? Hvala unapred.

(среда, 02. апр 2014, 18:29) - Jelena [нерегистровани]

1957

Pitala bih poštovanu gospodu od čega će i kako živeti ljudi koji su posle 20-30 godina radnog staža i preko 50 godina života ostali bez posla i kao takvi nikome ne trebaju kao radnici , od čega će i kako živeti do 65 godina starosti?

(среда, 02. апр 2014, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

A zašto


Želim prvo da pohvalim ovu emisijiu između ostalog i zbog toga što veoma brzo postavljaju emisiju na svoju internet stranicu ali zašto se ne prikazuje i na SAT-u?

(среда, 02. апр 2014, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

@R

a ti se jos pohvali kako nisi posle srednje skole uspeo da nadjes posao..
inace, prevrene penzije u Srbiji ne postoje.

(среда, 02. апр 2014, 15:37) - Borislav Marić [нерегистровани]

Uspomene na penziju?


Često se o raspravama o penziji i u drugim zemljama stiče utisak da je dosta onih koji su zabrinuti da je moguće da će penzioni sistemi nestati i bilo bi veoma dobro ako biste o i tome raspravljali u ovoj i budućim emisijama!

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]