Заточник глувог барута

Како је најпопуларнији партизански писац постао „инструмент у рукама реакције" и зашто је Тито тумачио књижевно дело Бранка Ћопића?

Један од најпопуларнијих послератних писаца имао је, због свог дела, посебне досијее у Градском комитету Савеза комуниста Београда и у ондашњој Удби. Од творца партизанске књижевности који је славио „огњено рађање домовине", постао је „јеретик" који се „заглибио" у сатири, „инструмент реакције", како је чак и Јосип Броз Тито говорио.
Како је Ћопић за кратко време, тек неколико послератних година, прешао тако дуг пут?

Какав је звук глувог барута и да ли је од свих офанзива истинита била једино она Осма?

Да ли је дечја књижевност Ћопићу била само сигурно уточиште у бекству од критике социјалистичког друштва?

Зашто је Јежурка Јежић био непожељан у Хрватској? Вреди ли Ћопић у Босни и Херцеговини више од пола конвертибилне марке?

У посебном издању Око магазина, поводом три деценије од смрти Бранка Ћопића, о писцу и његовом делу говоре: Томо Курузовић, „Бранков" глумац, историчар Предраг Марковић, Иван Ивањи, књижевник и Титов преводилац, Александар Јерков, професор Филолошког факултета, Зорана Опачић, професорка Учитељског факулета и глумац Бранислав Лечић.

Аутор Драгана Игњић, уредник Горислав Папић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 04. апр 2014, 17:22) - ljubica [нерегистровани]

divna emisija

odrasla sam uz njegove junake i pesme, i videla što i branko, svu nepravdu ovog društva i divim mu se.

(петак, 28. мар 2014, 22:22) - Гавра [нерегистровани]

Бихаћ

Све похвале за емисију, сјајан прилог о Брарнку Ћопићу.

(петак, 28. мар 2014, 18:14) - Lazar Adamovic [нерегистровани]

Srondacena rodna kuca Brankova

Postovani postovaoci knizevnih dela nasega Branka Copica, molim vas da se zalozite da se njegova rodna kuca u selu Hasani pod Grmecom obnovi, jer je jadna, Brankovim recnikom receno - srondacena. Makar iz sredstava njegove fondacije u okviru SANU, a i dobitnici nagrade Branko Copic bi mogli pomoci. Lazar Adamovic Novi Sad.(петак, 28. мар 2014, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

Branko

Ja sam išao u osnovnu školu u Kaštelima tijekom 60-tih prošlog stoljeća.Veseljem sam očekivao novi broj Malih novina da bi čitao Brankovu kolumnu.U knijžnici sam uzimao druge knjige tek kad sam pročitao sve Brankove.Laka mu zemlja i hvala mu na prekrasnim pričama.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]