Пандорина кутија са Крима

Русија - Европска Унија и Америка, ново "ледено" доба

Припајање Крима Русији отворило је Пандорину кутију. Како политичку, имајућу у виду територије које желе да се осамостале или припоје другим државама, тако и економску - Европска унија замрзава билатералне званичне контакте са Москвом, а САД уводе нове економске санкције против руских политичара и бизнисмена. На то Москва узвраћа својим санкцијама.

Да ли је то увод у ново захладјење односа измедју Запада и Русије, ко је добитник, а ко губитники или је исувише рано говорити о последицама?Став Србије је да наставаља одржавање добрих веза и са Москвом и са Вашингтоном и са Бриселом. Међутим, хоће ли то бити и могуће?

О економски и политичким аспектима кримске кризе која се прелила на односе Запада и Русије за Око економије говоре професор Факултета Политичких наука Предраг Симић, професор Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња , дописница из Москве Љубинка Милинчић и дописник из Брисела Душан Гајић.

Емисију води: Весна Дамјанић-Бранковић

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 26. мар 2014, 11:31) - Bata [нерегистровани]

Misljenje

@Jaki - Pa u ovoij svetskoj igri saha i dobro je sto se Kina "suzdrzava". Nije dobro uvek biti otvoren. A Kina dobro zna ko joj je glavna opasnost, sigurno ne Rusija.

(понедељак, 24. мар 2014, 15:08) - anonymous [нерегистровани]

Krim ?

Krim u istorijskim kartama, nikad nije bio ukrajinski, do 1917 i SSSR-a, a Ukrajina nije bila ni blizu Crnog mora. Znaci pod SSSR-om je Ukrajina zahvacala ta podrucja, a onda je Gorbacov definitivno prodao, umjesto da stavi granicu na Dnjepru? Ne poznajem dobro istoriju, ali ovako laiki gledano po wikipediji, ispada tako ?!?

(понедељак, 24. мар 2014, 14:38) - Jaki [нерегистровани]

@Cinizam

U pravu si. Nasrecu Rusi su se oporavili na celu sa Putinom, koji je sposobniji od svih zapadnih drzavnika zajedno. I njihove neizrecene misli im saspe u lice. Naravno da nije dobro da opet dolazi do hladnog rata, ali tako je sve granice toleranije su presle! Samo mi se ne svidja sto se Kina isuvise suzdrzava, ali doci ce i to na svoje.

(понедељак, 24. мар 2014, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

Ekonomski protekcionizam

Kao da se u medijima provlači dilema oko toga da li protekcionizam stoji iza ove krize ali istinsko pitanje je da li je protekcionizam počeo dominirati ovom i sličnim krizama.

(понедељак, 24. мар 2014, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

cinizam

koliko je zapad cinican,pokazuju svakodnevno dogadaju u svetu.kada njima ide nesto u prilog i ne kosi se sa njihovim interesima,onda je to u redu,a sve ostalo je "krsenje ljudskih prava" i sl.to pokazuju primjeri kosova i krima,a takvih primera ima na pretek.medjutim,nisu racunali da se rusima pa i kini moze upaliti crvena lampica,kada ce reci dosta vise.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]