Око економије: Штедња на сигурном

Грађани банкама поверили 8,5 милијарди евра штедње

Одузимање дозволе Универзал банци покренуло је недоумице код појединих штедиша колико је њихов новац на сигурном. Држва гарантује исплату до 50 хиљада евра штедње, а све преко тога треба да се намири из стечајне масе.

И држава и банке гарантују да су банке у Србији сигурне и да банкрот једне банке не би требало да повуче са собом и друге. Међутим, колико је то аларм за убудуће? Да ли може да се догоди сценарио виђен и у земљама развијенијим од Србије - да се криза из привреде прелије на банке, пре свега, због ненаплативих кредита? И на крају, да се то прелије на штедише.

Докле ће камате код банака у Србији бити међу највишима у региону и има ли начина да се банке "послушају" савет НБС да смање бар камате на одобрене минусе?

Управо о тим и другим темема које "тиште" грађане и привреду када је реч о банкама Весна Дамјанић Бранковић разговараће са банкарима:
Зораном Петровићем, председником Извршног одбора Рајфајзен банке, Гораном Питићем, председником Управног одбора Сосјете женерал банке и Небојша Савић, професор Факултета за економију, финансије и администрацију.

О томе какви се банкари школују и где греше када је реч о односу са грађанима и привредом, сазнаћемо од декана Београдске банкарске академије Хасана Ханића.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 05. феб 2014, 13:23) - ;-) [нерегистровани]