Србија, земља доктора наука

За пет година - пет пута више студената докторских студија! Да ли Србија постаје земља научника или се до дипломе стиже пречицом?

Некада су биле неопходне године учења и истраживања да би се стекла диплома доктора наука. Данас је тих диплома све више, али то отвара и питање да ли су све једнако вредне. Поједини професори трвде да се на неким факултетима до диплома стиже пречицом и да се заобилазе академска правила. Како се докторске титуле умножавају?

Коме су потребна академска звања, ако се у евиденцији Националне службе за забошљавање чак 800 магистара и скоро 100 доктора наука воде као незапослени?
Ко су "инстант доктори" и како да их разликујемо од "правих" доктора наука? Ко проверава њихово знање и могу ли се утврдити правила?

О томе у емисји "Око" говоре: Велимир Тмушић, начелник Републичке просветне инспекције, Ендре Пап, председник Комисије за акредитацију и проверу квалитета и Невен Цветићанин, сарадник Института друштвених наука.

Емисију води Драгана Игњић
Уредник Горислав Папић

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 01. феб 2014, 03:53) - Pavle Stojanović [нерегистровани]

Blato

Kao sto je lepo rekao Sasha Radulovic: blato!

Clan komisije za akreditaciju prebacuje lopticu na inspekciju, shef inspekcije se zali na zakon, a clan zakonodavnog tela kaze da su utoku izbori pa se stoga ne moze sad ocekivati rad punom parom. Nigde kraja muljanju, neodgovornosti, javashluku... Jednom recju - blato!

Mislite o tome.

(петак, 31. јан 2014, 10:18) - Jelko [нерегистровани]

Kako drugacije

drugorazredni politicari da zasednu na vodeca mesta u Srbiji. Verujem da se vlade Srbiji ne naklonjenih drava u Evropi i svetu smeju nosiocima najvisih akademskih zvanja u Srbiji.

(петак, 31. јан 2014, 09:39) - anonymous [нерегистровани]

serbian trade mark "diploma"

Većina diploma stečenih u Srbiji su lažne a o doktorskim neću ni da govorim. Pa da imamo takav naučni potencijal, zeznuli bi Koreju. Akcija Index je zaustavljena. Zašto? Pa zato što mnogi tatini i mamini sinovi i članovi stranaka imaju kupljene diplome. Ajde što se kupe diplome nekih levih zanimanja, nego što se diplome lekara i inženjera mogu kupiti, e to je opasno!

(петак, 31. јан 2014, 08:54) - anonymous [нерегистровани]

E svasta

Sta ste sad otkrili,u Srbiji se uvek islo precicom.

(петак, 31. јан 2014, 01:48) - ? [нерегистровани]

...

Čak i da je to sve i istina diplome po pravilu nisu priznate od strane poslodavaca jer se poslodavci ne obaziru na diplome nego na naučne radove i radno iskustvo, iako je naravno bitno suzbiti i taj vid korupcije.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]