Пензионисање националних пензија

Од када су уведена, признања за врхунски допринос национлној култури изазивају полемике и подељена мишљења јавности. Ништа мање полемике није изазвала ни најава да ће популарно назване „националне пензије" бити укинуте.

Ове године „националне пензије" неће бити додељене. Министар културе Иван Тасовац као разлог наводи то што су се претвориле у "ругло" и у исмевање истих тих људи који су дали свој допринос култури. Ипак, они који су раније добили то признање и даље ће наставити да добијају месечни додатак од 50 хиљада динара, јер је то њихово „стечено право" које се не може одузети.

Зашто су тзв. националне пензије спорне? Да ли ће њихово укидање утворити нова питања о неправди? Могу ли се утврдити јасни критеријуми ко је заиста задужио националну културу? Постоје ли вредности које су неспорне?

О томе у емисији Око говоре: Ивана Стефановић, композитор, члан Националног савета за културу и добитник националног признања, Мирјана Радошевић, новинар Политике и професор Михајло Пантић, писац и председник првог састава Комисије за доделу националних признања.

Емисију води Драгана Игњић, уредник Горислав Папић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 10. мај 2014, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

Nacionalne penzije vs trudnice

Kako je jedna gospodja iz Beograda komentarisala nedavno u ''Politici'', neka nacionalni penzioneri koju su preko svoje redovne penzije dobili jos jednu (450eur),vrate jednu od te dve penzije po licnom izboru. Nehumano je i nemoralno da se nekome isplacuju dve penzije a nema novca za izdatke kao sto je naknada porodiljama!!

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]