Око економије: Предузетнице креирају политику

Женски бизнис добија већу подршку Парламента?

Удружење пословних жена Србије започело је пројекат "Предузетнице доприносе развоју економске политике у новом политичком контексту". Иза овог "компликованог" назива стоји идеја да се ојача сарадња предузетница и Парламента, а самим тим и да жене из бизниса утичу на формулисање родно сензитивних политика и да се представе приоритети предузетница за које је потребно добити подршку парламента.

У међувремену, стижу и прве прогнозе за 2014. годину: биће "нерешено" када је реч о броју оних који ће остати без посла у односу на оне који ће посао пронаћи или га, пак, самостално започети. За разлику од земаља Европске уније у којима су жене власнице сваког трећег, у нашој земљи тек сваким четвртим предузећем управља женска рука. Истраживања су показала и да су профитабилнија предузећа којима руководе управо -жене.

Имајући у виду ове бројке и чињеницу да се већом сарадњом Парламета и предузетница све озбиљније схвата то да предузетниство треба да буде основа развоја економије, поставља се питање - како развити предузетништво, посебно женско? Који су то приоритети за које је
потребна подршка Парламент? Да ли је проблем у стереотипима који још постоје да је приватни бизнис резервисан за мушкарце или су проблем далеко практичнији - недостатак новца, тржишта, идеја?

О тим и другим питањима у Оку економије говоре председница Удружења пословних жена Србије Сања Поповић-Пантић, Александра Томић, председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Скупштине Србије и председник Српске асоцијације малих и средњих предузећа Зоран Илић.

Емисију води: Весна Дамјанић- Бранковић

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 28. дец 2013, 22:48) - Rade [нерегистровани]

Podrska

@(субота, 28. дец 2013, 12:01)iz NJujorka:
Lako je deliti lekcije sa takve daljine. Covek mora ipak da pokaze postovanje i da podrsku pre svega ovim divnim gospodjama koje su se javile iz Sapca i Bujanovca. Zelim im puno hrabrosti i upornosti da istraju u svojim nastojanjima i da budu primer za druge. Srecna vam nova godina postovane dame!

(субота, 28. дец 2013, 12:01) - iz NJujorka [нерегистровани]

Vile sa Kosova

a sta ove gospodje preduzimaju? Iz kojih su one stranaka? to je u Srbiji medju sljivama najvaznije ..iz koje je ko stranke ..a sve drugo je nevazno; Kakve preduzetnice u Srbiji, daleko smo mi od toga ..na zalost, a ni ove gospodje mi nesto NE ulivaju poverenje.

Brankovicka opet zuri pred rudu; Slusajte malo bolje svoje sagovornike ..nas najvise zanima sta imaju da kazu zemljakinje sa Kosova ..to su prave dame i hrabre vile ..a ovo sve ostalo ..je manje vazno. Pozdrav divnim zenama sa Kosova.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]