Праведан, или закон без душе?

Јавна расправа о новом предлогу Закона о раду формално је почела. Практично, ниједан скуп о томе није одржан. Представници синдиката не слажу се ни са једном одредбом коју нови текст доноси. Због тога су из Радне групе изашли пре него што је израда закона завршена.

По рачуници синдиката од Нове године сваког месеца примаћемо 50 евра мање. Повећани су одбици због боловања, других одсустава, а због годишњег одмора у трајању од 30 дана, примаћемо 16 000 динара мање.

Хоће ли то погодити све, или оне који боловање користе кад год им се не ради? Статистика, наиме, показује, да смо међу европским рекордерима по броју дана током којих одсуствујемо с посла.

Да ли је Закон праведнији и прихватљивији када се чита из угла послодавца? Да ли су ове одредбе довољне да се у наредним годинама упосли више радника?

Хоће ли трошак непродуктивних и даље сносити сви, или само они који су за то криви? Доноси ли Предлог закона о раду праведнија решења и како ће, уз оволико препрека, доћи до посланика и до радника?

Гости Ока су: Душан Павловић, саветник министра привреде, Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије и Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије.

Емисију води Нада Гогић.

број коментара 3 пошаљи коментар
(среда, 25. дец 2013, 10:18)
gordana,etnolog [нерегистровани]

pozdrav

Gledala sam ovu emisiju a evo jutros je ponovo gledam na sajutu RTSa.
jutros sam u vestima cula da ce se u Skupstini Republike Srbije do kraja ove godine zaposliti novih 20 sluzbenika jer je povecan obim posla, izmedju ostalog zbog zapocetih pregovora o pridruzivanju EU. Sad se ja pitam kako to jos uvek vazeci Zakon o radu, stvara mogucnosti za nova radna mesta kada je savetnik ministarstva, koji je bio gost emiisije rekao da po zavecem zakonu smanjuje mogucnost zaposljavanja.
Zalosno,kako arsini nisu isti za sve.
Srdacan pozdrav i mnogo uspeha u radu

(понедељак, 23. дец 2013, 19:01)
anonymous [нерегистровани]

otpremnina

Ko je to u privredi menjao radno mesto i dobijao visestruke otpemnine. To se radilo u drzavnom sektoru, pa za ta radna mesta i promenite zakon. Promena radnog mesta se desavala zbog partijskih zaposljavanja. 

(понедељак, 23. дец 2013, 16:27)
Misa [нерегистровани]

Pitanje za savetnika ministra privrede

Pitajte savetnika kako ministarstvo misli da poboljša rad inspekcijskih službi da bi Zakon o radu bio sprovodiv na korist a ne na štetu radnika (pošto se smanjuju do sada stečena prava)?
Zašto je određeno samo 20 miliona dinara za inspekcijsku službu?

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]