Другарица Јованка

Први документарни филм о Јованки Броз

Радио-телевизија Србије премијерно ће емитовати документарни филм о Јованки Броз, на првом програму РТС-а, у среду, 26. маја, у 21 час. Филм је базиран на сведочењу људи који су били савременици и актери догађаја у Ужичкој 15, где је Јованка Броз провела 35 година заједничког живота са Титом.

Документарни филм сниман је у Словенији, Хрватској и Србији. Прича садржи и цитате тада битних политичара и документе из љубљанског и београдског архива, који до сада нису приказани јавности у Србији.

Документарни филм Другарица Јованка покушава да донесе одговоре на бројна питања и дилеме које и дан-данас прате Јованку Броз: да ли је она била више од обичне супруге, колико је знала и на шта је све утицала, да ли је жртва или кривац?

Позивајући се на одломке из многобројних књига, разне исповести, и на одређене документе, филм је, заправо, покушај да се расветле односи у врху тадашњег система, који су недовољно јасни чак и људима који су били део тог система. Са друге стране, то је приказ једне државе и времена о коме млађи нараштаји не знају много.

Karadjordjevo-v.jpg

Филм о Јованки Броз сниман је на аутентичним локацијама и у објектима које су користили Брозови. Осим острва Ванга на Брионима (омиљено место Јосипа Броза, које је и дан-данас затворено за посетиоце), драматизације су снимане у Белом двору и Карађорђеву.

Аутор филма је Слађана Зарић, редитељ Филип Чоловић. Сарадничку екипу чине и Живота Неимаревић, директор фотографије, Весна Илић, новинар, Марија Богичевић, монтажер. Продуценти су Слободан Токић и Мирко Јокнић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. окт 2013, 00:47) - Milos Andjelkovic [нерегистровани]

Sramota

Niste morali bas ovu emisiju da pustite na dan kad je zena umrla.Emisija se uglavnom svodi na kritikovanje Jovanke Broz a uz to je pitanje koliko se moze verovati ovim ljudima koji su to govorili.Sve i da je istina to sto je receno nije vreme da se to pusti na RTS-u.Ako niste imali neku drugu emisiju o njenom zivotu bolje da niste nista emitovali.Imajte malo postovanja.To je moj stav kao coveka a ne kao nekoga ko je za ovu ili onu ideologiju.

(понедељак, 21. окт 2013, 00:29) - Razočaran [нерегистровани]

Jovanka Broz

Moje duboko saučešće njenim sestrama. S obzirom na višedecenijsko nedostojno ponašanje naših vlastodržaca prema njoj, nadam se da će joj makar poslednji ispraćaj organizovati na dostojan način. To je najmanje što mogu sada da joj učine, a zaslužila je mnogo, mnogo više. Setimo se da joj je svojevremeno Tuđman nudio da dođe u Hrvatsku i da bira hoće li da živi u Zagrebu ili na Brionima. Ona je to glatko odbila. Ostala je ovde u Beogradu i trpela mnoga maltretiranja i nedaće. Podsetimo se u kavom stanju ju je našao ministar Rasim Ljajić kada je pre neku godinu posetio. Zar već tada nije zazvonilo zvono za uzbunu. Pitam sve one koji su tada trebali nešto HITNO da preduzmu, DA LI IMAJU SAVESTI? Gde su tada bile te silne NVO kojima su puna usta demokratije i borbe za ljudska prava, dostojanstvo ljudi itd.itd. Nikada nisam čuo ni reči od njih o slučaju Jovanke Broz. Nju niko nije uzeo u zaštitu.

Мерила времена Мерила времена

Аутор:
Слађана Зарић

Серијал документарних емисија „Мерила времена“ обухвата филмове о људима и догађајима који су обележили деценије које су за нама. [ детаљније ]