Скопље пре пола века: Дан који је заљуљао Југославију

Пре тачно 50 година, 26. јула 1963, у зору, Скопље је погодио разорни земљотрес. Погинуло је више од хиљаду људи, око 3.500 било је повређено, а две трећине остало је без домова.

Најпре су помогли оближњи градови, да би уследила једна од највећих и најбржих хуманитарних акција у историји. Скопљу су помагале 74 земље, и Исток и Запад. У СФРЈ се, годинама, издвајало око 15 одсто националног дохотка за обнову Скопља.

Пет деценија касније, за РТС о томе говоре они који су, 26. јула 1963, остали без породица. Станислав Петковски, који је преживео захваљујући оцу који га је бацио с трећег спрата, Љупчо Попов, који је изгубио мајку, две сестре, брата и сестричину.

Како је успостављена прва телефонска веза после потреса? Ко је све дошао у град да би помогао његову обнову? Колико је промењена етничка структура града? Шта је остало од старог Скопља?

Аутор: Наташа Мијушковић

Сниматељ: Горан Копривица

број коментара 14 Пошаљи коментар
(недеља, 11. авг 2013, 23:36) - anonymous [нерегистровани]

Preciznost

Nije ni receno da nije, vec ko je - IZ POSTE - najpre uspostavio vezu

(субота, 10. авг 2013, 00:04) - Nenad [нерегистровани]

Nije istina

Prvi ko je uspostavio radio vezu sa Pristinom je kapetan prve klase Petar Jovic...Moj deda koji danas zivi u Beogradu sa punih 87. godina.

(понедељак, 29. јул 2013, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Hvala vam na predivnoj emisiji. Kao sto su i drugi pre mene napisali, nijedna nasa makedonska televizija nije napravila slicnu emisiju da odbelezi ovaj tuzan dan. Mnogi ljudi su po socijalnim mrezama u Makedoniji spodelili link i zahvalili RTS-u. Jos jednom hvala i svako dobro. Pozdrav iz Skopja!

(недеља, 28. јул 2013, 20:25) - Nataša [нерегистровани]

Odgovor

Hvala svima. Nataša Mijušković

(недеља, 28. јул 2013, 15:21) - Соња Стојановска [нерегистровани]

Бravo

Свака част за дokументарца, ниједна ТВ код нас није израдила, снимала нити адекватнији текс објавила од Вашег текста у документарцу.Скопље живи други живот, само не свој од пре земљотреса.Хвала Вам пуно, живи били и свако добро.

(недеља, 28. јул 2013, 12:03) - Namerni gledalac [нерегистровани]

Svaka čast

Poštovani autori, svaka čast !!! I na ideji i na realizaciji. Sve ste dobro uradili: humano, nostalgično, nenametljivo, šarmantno ste podsetili na tragediju, dobro ste odabrali sagovornike. Pokazali ste senzibilnost za mentalitet tog naroda i Skoplja kao grada. Svetski grad a u našoj blizini, i po mnogo čemu, i naš grad.

(недеља, 28. јул 2013, 02:12) - anonymous [нерегистровани]

Daleko i blizu

Svi narodi SFRJ i sve republike maksimalno su saosecale i pomogle Skoplju i Makedoniji. Jos uvek se secam tih dana.

(недеља, 28. јул 2013, 01:15) - anonymous [нерегистровани]

Hej, haj brigade

Hej haj, ruke mlade...
E,to bijase davno! Nema vise tog vremena! Zavidim "akcijasima"!

(субота, 27. јул 2013, 23:46) - Ивица [нерегистровани]

Браво

Леп,једноставан,објективан и јасан документарац о мом граду.
Хвала РТС!

(субота, 27. јул 2013, 14:21) - Маџо [нерегистровани]

Сеќавање на разрушено Скопје

Благодарност до РТС што со оваа емисија која е посветна на земјотресот, не потсети на тешките моменти што Скопје ги имаше во 1963 година, но благодарејки на целата македонска, југословенска и светска солидарност,Скопје повторно се изгради.

Многу поздрав од С к о п ј е