Еко караван: А где је шума?

Шуме Србије, ако не страдају у пожарима - тестера им дође крошње...

Зла судбина је задесила једну борову шуму у центру Златибора. Екипа Еко каравана се одазвала позиву Удружења грађана "Сачувајмо златиборску шуму" да дођемо и да видимо и чујемо - ко то тамо сече?

Чланови тог Удружења су стари викендаши и љубитељи ове лепе планине који су упутили апел надлежнима у општини Чајетина али и јавности да се заустави даље уништавање ове, како кажу, "последње зелене оазе" која је станиште многобројних биљних и животињских врста у самом срцу Златибора.

Још пре неколико година "пала" су прва столетна стабла борова да би се градио стамбени комплекс са луксузно опремљеним апартманима од 50 до 95 метара квадратних за тржиште.

Недалеко од тих апартмана налази се црква Преображења Господњег која је почела да се гради почетком деведесетих година прошлог века и још није завршена. Земљиште је цркви својевремено поклонило Предузеће "Путеви"-Ужице. Да би се обезбедила неопходна средстава за завршетак храма, златиборској цркви је омогућено да то земљиште испарцелише на петнаестак парцела и прода их на тржишту. Неке парцеле су већ нашле купца.

Сеча стабала на црквеном земљишту је почела с пролећа 2012. године, непосредно по усвајању Плана генералне регулације општине Чајетина са насељеним местом Златибор. За грађу Парохијског дома и прилазних путева већ су посечена многобројна борова стабла.

Чланови Удружења "Сачувајмо златиборску шуму" су избројали да је посечено неколико стотина стабала и да је читав терен девастиран. Нова сеча тек следи, па се они прибојавају да од шуме неће остати ништа. Зато и упућују апел - СТОП ДАЉОЈ СЕЧИ!

Аутор емисије Драгана Васиљевић, сниматељ Александар Луковић, монтажер Милица Живојиновић, фотографије Милорад Конрад.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 13. мај 2013, 11:24)
vojislav [нерегистровани]

seča šuma

iznenada se na facebook izgubila vaša stranica"zaštitimo zlatiborske šume"

(среда, 23. јан 2013, 19:41)
zlatiborac [нерегистровани]

stop!

Da li ce konacno neko iz drzave reagovati i spreciti opstinske mocnike da zajedno sa gradjevinskom mafijom,smisljeno i proracunato unistavaju Zlatibor,ovo je jos jedna mutna radnja,a ima ih mnogo na Zlatiboru i u Cajetini!

Еко караван Еко караван

Аутор:
Драгана Васиљевић

Еколошко-документарни путопис о природи, људима, скровитим местима и заштити природних вредности Србије. [ детаљније ]