Траг - Јермени међу Србима

Када су војници из Јерменије, који су ратовали у саставу турске војске, на барјацима српске војске на Косову пољу, видели православни крст, симбол своје вере, пребегли су на српску страну.

Та јединица се после боја на Косову, настанила на планини Озрен, крај Сокобање.

Тешко је данас утврдити веродостојност те легенде али о њој сведоче и остаци манастира Јерменчић који су ти војници подигли у том крају. То је први траг о досељавању Јермена у Србију и везама Јермена са српским народом.

У великом броју у Србију су стизали касније, бежећи од турског погрома а данас их је највише у Врњачкој Бањи, у Београду и Ваљеву.

По једном попису из 1709. године београдски Јермени су још тада били богата и добростојећа заједница.

По правилу, Јермени су и данас образовани и успешни, харизматични и друштвено потврђени и остварени људи са великим поштовањем према средини која их је примила. Њихова још важнија и поучнија одлика је упорно и систематично очување сопственог идентитета.

Ауторка емисије: Тања Манојловић

Уредник: Љубисав Алексић

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. нов 2012, 23:22) - Nina [нерегистровани]

Jermeni u Srbiji

Hvala vam na ovoj predivnoj emisiji. Imala sam srece da u Atini upoznam jednog Jermenina i to me je povuklo da saznam jos nesto o njima. Tako mi je drago sto ih ima i ovde i sto su po srcu i dusi bliski srpskom narodu. Nadam se da ce to prijateljstvo i ljubav trajati zauvek. Hvala svim Jermenima koji su nasu Srbiju izabrali za svoje ognjiste.

(петак, 02. окт 2009, 10:44) - Janko Lazarevac [нерегистровани]

jermeni

Dali nameravate da nas obradujete nastavkom price

(петак, 28. авг 2009, 03:36) - Andjelka [нерегистровани]

Divna emisija!

Hvala vam na divnoj emisiji i lepo ispricanoj prici, ali cini mi se da bi javnost mogla jos puno toga interesantnog i novog, sto spaja jermenski i srpski narod, da nauci. Gde moze da se sazna nesto vise o samoj Jermenskoj zajednici u Srbiji?