Сасвим природно: Ослобађање

По закону, дивље животиње се не смеју узимати из природе, али понекад је то неизбежно.

Најчешће се крај пута сретне мало и незаштићено лане. Неминовно, човек га склања да не би настрадало, и тако настаје проблем. Шта са дивљом животињом? Оставити је саму да заврши под точковима, или је узети и одгајити. Много чешће, догоди се ово друго.

Људи који су одгајили срне у свом дворишту су ме позвали. Сада су то одрасле јединке. Почиње време њиховог парења и време је да се врате природи. Претходно, људи су контактирали министарства и институције али нико није имао решење.

Консултовао сам се са Ловачким савезом и направили смо план.

Две срне и једног јазавца преузели смо од привремених власника и однели на сигурно место.

А већ следећа акција ме је вратила у прошлост. Из Зоо врта из Београда, узели смо Утве Златокриле и вратили природи. Утве су нестале из нашег окружења пре неколико векова. То су митске птице које је народ опевао у народним песмама. Помињу се у песми "Диоба Јакшића" и "Краљевић Марко".

Утве смо пустили на језеро у околини Ваљева, и тако отпочели акцију враћања Утве Златокриле на земљу која јој од вајкада припада.

У природи се последњих година дешавају велике промене. Животиње више не могу саме...

Време је и да свако од нас учини бар једно добро дело.

Аутор Јован Мемедовић, сниматељ Владимир Нешовић, монтажа Виолета Трпчевски.

број коментара 3 пошаљи коментар
(понедељак, 11. апр 2011, 19:51)
anonymous [нерегистровани]

car

kakav si ti car memedovicu, sve pohvale za tvoje emisije!!! od naizgled ne tako obecavajuceg uvoda ti uspes nekako da emisiju napravis tako interesantnom da prosto ne postoji razlog da coveku opadne koncentracija tokom gledanja emisije.. sve pohvale ekipi koja realizuje ovu emisiju i svaka vam cast!!!!

(понедељак, 11. апр 2011, 03:01)
pastrovic [нерегистровани]

Bravo, i fala od srca!

Ocekivao sam lijepu emisiju, ali je ovo prevazislo moja iscekivanja i ocekivanja.
Fala svima, ne samo autoru.
(koliko vidim, Jovo se najmanje "oznoijo"... haha...)

(понедељак, 11. апр 2011, 00:40)
Nikola [нерегистровани]

Ovo je divno.

Svaka čast gospodinu Memedoviću i svima koji su učestvovali u ovom projektu. Kad bi malo više takvih ljudi bilo u Srbiji,i kada bi svi mi bili odgovorniji, vrlo brzo bi Srbija ličila na raj, a i bila bi mamac za turiste...