Еко караван: Лепоте Рашке

Легенда казује како је некада давно један поп на празник радио у њиви. "Немој попе, данас је Свети Ћурак!" - рекоше му сељани. "Нека Свети Ћурак ћуруче, ја морам да вршем" - одговори им поп. Одједном се земља проломи. Одоше и поп и њива и жито, а на том месту се створи језеро.

Друга легенда говори о томе како је у језеру давно постојала некаква страшна неман - "домаћи Лох Нес" који је плашио мештане и односио стоку.

Језеро око кога се испредају веровања, приче и предања је Семетешко језеро. Налази се на обронцима Копаоника, недалеко од Рашке, на око 900 метара надморске висине. Кружног је облика, пречника око 80 метара и познато је по необичном природном феномену - острвима која плове, плутају на површини и које ветар може померати. Због тога је проглашено за хидролошки споменик. Мештани, туристи и посетиоци који овде свраћају, провозају се "на зеленом броду", уз помоћ весала, тако да је то својеврсна атракција.

Многи рониоци су истраживали дубине језера које у средишњем делу има облик левка, али се нису усудили да зароне дубље од 15 метара, јер би осетили јака струјања која су их вукла у дубину.

Следећа тачка на путу Еко-каравана у долини Ибра била је "Чакмара" - Етно кућа породице Петровић коју они још зову "место сусретања".

То је својеврсни музеј старина и предмета који су се некада давно користили у овом крају. Све је од природног матерјала, најчешће од дрвета, тек незнатно обрађеног.

Аутор емисије Драгана Васиљевић, сниматељи Александар Луковић и Бранко Пелиновић, монтажер Милица Живојиновић.

број коментара 0 пошаљи коментар
Еко караван Еко караван

Аутор:
Драгана Васиљевић

Еколошко-документарни путопис о природи, људима, скровитим местима и заштити природних вредности Србије. [ детаљније ]