Будућност историје Балкана

Могу ли историчари из бивше Југославије да се сложе о заједничкој новијој историји?

Познато је да ђаци са две стране границе, између било које две државе бивше Југославије, историју уче не само из различитих уџбеника, већ је та историја врло често потпуно супротна.

Разлог тога је дубоко неслагање историчара о томе шта се догађало на простору бивше Југославије.

Како је могуће да се људи баве истом науком, да су им резултати различити и да сви мисле да су у праву? Да ли ће арбитражу о том случају обавити историчари из других научних средина и да ли ће њихово виђење историје Балкана бити подједнако добро, односно лоше за све локалне историчаре, или ће неки народ и његови историчари у тој анализи бити мање задовољни?

Та питања посебно су дошла до изражаја током рада на пројекту америчког историчара Чарлса Инграоа Сучељавања југословенских контроверзи, на коме су сарађивали историчари из целог региона, али је, на крају, одређени број њих исказао незадовољство резултатом.

О тој теми, у емисији Око, говоре историчари Момчило Павловић и Миле Бјелајац, а из Загреба укључује историчар Иво Голдштајн.

Емисију води Зоран Станојевић.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 31. мај 2010, 21:31)
anonymous [нерегистровани]

Sve je to tacno

Samo su se ti ratovi desavali prije 400 god., a ovi nasi zadnji prije 15 god., dakle i mi cemo se kao i oni nekada pomiriti, samo treba vremena, jer mi (Hrvati i Srbi) nista nismo gori ili bolji od Danaca i Svedjana.

(понедељак, 31. мај 2010, 10:54)
anonymous [нерегистровани]

Ja mislim da najbolji primjer

odnos izmedju Svedske i Danske, dvije Skaandinavsek zemlje koje spadaju u red najbogatijih i najsredjenijih drzava na svijetu i koje se uzimaju kao najbolji primjer kad se govori o sredjenoj socijalnoj drzavi!

Te dvije zemlje su tokom istorije ratovale nekoliko puta! 1611,1613,1645, 1657 i 1676 godine! Danas u gradu Lundu (sa takodje jednom od najpoznatijih i nacjenjenijih univerziteta na svijetu) postoji spomenik podignut u znak sjecanja na zrtve iz posljednjeg rata (1676) koji je podignut na 200-godisnjicu te bitke, od strane i svedjana i danaca, i koja je simbol uzasa i stradanja oba naroda a najveca poruka tog monumenta je da se nikad vise ne dogodi rat izmedju dva naroda koji su slicni po mnogome cemu! Monument ne velica ni dance ni svede niti optuzuje jednu ili drugu stranu! Tako nesto treba treba i na Balkanu!

Hvala!

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]