Траг: Трагом чувара светосавља

"Трагом чувара светосавља" је емисија посвећена манастирима Милешевске епархије.

Водимо вас у манастире који су на караванском путу од Дубровника ка Цариграду. Осим историјског и културолошког значаја забалежили смо и мало познате детаље у вези са ових светињама.

Игуман манастира Дубница води вас до гробова монаха који су у 16. веку на брду надомак манастира својим телима покушали да одбране мошти Светог Саве од Турака. Долином Лима стиже се до Бање код Прибоја и манастира посвећеном Светом Николи.

О историјском заначају овог манастира и средњевековним црквеним предметима из његове ризнице, који су до 1974. године били закопони у земљи, говори игуман Петар. Пут нас води на још једно место које је походио Свети Сава, манастир Мажић који је био духовни храм, али и једна од првих средњевековних болница. У околини манастира су током археолошких ископавања пронађени бројни хируршки инструменти налик данашњим.

Доносимо и ексклузивне кадрове руке Светог Саве која се чува у олтару манастира Милешева. Поред археолога, историчара и кустоса у емисији говоре монаси и монахиње ових храмова и владика Јоаникије.

Аутор: Вера Јанковић Раичевић
Сниматељ: Владимир Јовановић
Уредни: Љубисав Алексић

Одговорни уредник Редакције актуелно-документарног програма: Драган Стојановић

број коментара 0 пошаљи коментар