Траг: Јека са Зебрњака

У одлучујућим борбама за коначно ослобађање српских земаља од Турака, мала Србија мобилисала је четиристо хиљада војника, што је било чак 14 одсто укупног становништва.

Само пример Дрмна, крај Пожаревца, чијих је свих 67 мобилисаних сељана погинуло у Првој чети Прве српске армије у Кумановској бици, говори о принетој жртви за ослобођење.

Данашњи изглед и стање спомен-костурнице на Зебрњаку изгинулима у Првом балканском рату, најблаже речено, опомиње.

Да ли је стогодишњица тих борби, која се навршава за три године, довољно добар повод за више пажње, пијетета и обнову порушеног споменика? У свом првобитном стању, споменик је, са кулом од 48 метара и светионицима на врху био најграндиозније спомен-обележје у Краљевини Југославији?

број коментара 4 пошаљи коментар
(среда, 14. окт 2009, 17:43)
Dragan [нерегистровани]

Jeka sa Zabrnjaka

Stvarno se slazem sa svim komentarima,a ciju smo zemlju oslobadjali,i kako je se zvala a danas nam ti isti Makedonci okrecu ledja.Zivela Srbija i Srbi treba da vrate sve sto je njeno.

(уторак, 13. окт 2009, 22:34)
anonymous [нерегистровани]

Zebrnjak

Zivim na samo nekoliko kilometara od spomenika Zebrnjak pred ocima mi je svaki dan,bilo bi dobro da se spomenik vrati u onakvom sjaju kakav je bio pre rusevine,inace svake godine idem na odbelezavanje godisnjice bitke na tom mestu i nadam se da ce se za odbelezenja 100 godisnjice te bitke spomenik biti dogradjen.VELIKI POZDRAV SRBIN IZ KUMANOVA.

(уторак, 13. окт 2009, 20:01)
anonymous [нерегистровани]

Nažalost

moram da se složim sa prethodnim komentarom.

(уторак, 13. окт 2009, 14:31)
anonymous [нерегистровани]

srbin

Sto se vlade ne dogovore oko tog spomenika(mekedonska i srpska)ida se krene u obnovu tog svetionka. Sramota je kako taj spomenik izgleda.Tu se odigrala najvaznija bitka u srpskoj istoriji, tu je "osveceno Kosovo",poginulo je dosta srba, a njihove kosti se raznose po tim brdima.Sramota i grehota.