Упитник

УНЕСКО: Чији су српски Дечани?

Извршни савет УНЕСКА расправљаће у среду о пријему Косова у ту Организацију УН за образовање, науку и културу. Шта ће се догодити ако Приштина испуни свој циљ? Како ће се они који су у мартовском погрому 2004. године палили српске светиње у будућности односити према црквама и манастирима Српске православне цркве, од којих су четири (Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија и Богородица љевишка) на Унесковој листи Светске баштине, а од 2006. на листи угрожениох добара? Да ли ће настојати да српску баштину, која је деценијама изложена притисцима, нападима и својатањима, уклопе у вештачки непостојећи културни идентитет Косова? Да ли ће се у новој фалсификованој историји коју настоји да успостави Приштина, извртањем историјске грађе и чињеница, уместо о династији Немањића говорити о албанском племену Нимани, као што се може чути? Хоће ли се у школским уџбеницима писати да су Дечани, и остали храмови СПЦ, део "косовско-албанске културне баштине"? Шта може да учини Србија да заштити своје светиње, које су и чувари верског и националног идентитета Срба на Косову и Метохији?

То су само нека од питања о којима ће говорити министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, епископ новосадски и бачки господин Иринеј и Предраг Радоњић, новинар и документариста са Космета.

У емисију ће се уживо из Париза укључити Дарко Танасковић, амбасадор Србије при Унеску.

Уредник и аутор Упитника је Оливера Јовићевић

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 20. окт 2015, 13:17)
Arsenije [нерегистровани]

Blokirati pregovore

Ukoliko se nekim slucajem desi da srpska kzlturna bastina i njeno nasledje budu priznati od strane Unesca, ne treba se miriti sa tim i nastaviti sa pregovorima, sporazumima i integracijama, vec ih istog trenutka zamrznuti a ne opravdavaati kako cemo propasti ukoliko ne prohvatimo. Ja sam svestan da je situacija trenutna takva da smo mi ti koji se malo pitamo ali ne smemo pristajati na ovakve kompromise jer na kraju priznavanje Kosovaa kao drzave nece biti potrebno jer su svi predhodni dogovori uslovljeni zvanicnim formama dveju drzava! Molim politicare da ne cine to. Oni to mogu!

(уторак, 20. окт 2015, 11:38)
Арсеније Дангубић anonymous [нерегистровани]

Неправда која изазива светски рат

Ако их приме, биће то мимо свих постојећих утврђених светских правила и закона, другим речима биће то неправда вапијућа до Неба која ће изазвати почетак Трећег Светског Рата !!!

Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]