Траг: Оскар у џепу - Ужице у срцу

Детињство проведено у варошици на обалама Ђетиње крајем 50-тих година прошлог века, заувек је обележило животни пут а касније и стваралачки профил Стојана Стива Тешића, драмског писца и филмског сценаристе, добитника највећег признања у свету филма, америчког "Оскара" за најбољи оригинални сценарио у драми "Breaking Away" ("Четири мангупа").

Са мајком Гојом и сестром Нађом, Стојан, у то време Толе, 1954. године напустио је Ужице и преселио се код оца Радише, имигранта краљеве војске у Америку где је дипломирао а потом и докторирао руску књижевност на престижном Колумбија универзитету. По завршетку школовања уместо сигурног запослења и професорске плате, Стив се посвећује јединој истинској љубави - писању.

Пишући за позориште и филм, доживео је бројне успехе.

Ма колико, у почетку, био занесен Америком и "америчким сном", и у годинама највеће славе, Стив никада није заборавио и у потпуности напустио своје Ужице. Радо се враћао у Србију, у град свог детињства који се тек последњих година, с дужним поштовањем присећа великог писца и његове несвакидашње потребе да се, осим светској публици, допадне и својим земљацима.

Стојан Стив Тешић, прослављени амерички писац и романсијер српског порекла, дубоко разочаран епилогом "америчког сна", умро је 1996. године у 54 години живота. За собом  је оставио кћерку Ејми, супругу Беки, 6 екранизованих филмских сценарија, 10 драма и 2 романа.

По сведочењу најближих пријатеља неостварена је остала његова жеља да поново, бар повремено живи у Ужицу и Солотуши крај Бајине Баште.

Ауторка: Нада Гавриловић
Уредник: Љубисав Алексић

број коментара 6 пошаљи коментар
(понедељак, 09. феб 2015, 08:05)
Jelena [нерегистровани]

Trag

Dugo vremena nisam pogledala ovako dobru emisiju!

(субота, 07. феб 2015, 14:48)
Nikola Bacetić, Užice [нерегистровани]

Čestitke na odabiru teme

Ova emisija je svojevrstan spomenik jednom velikom čoveku koji je potekao iz Užica i Srbije.

(четвртак, 05. феб 2015, 11:05)
bb [нерегистровани]

hvala vam

za ovu dirljivu, emotivnu, divnu priču...konačno zanimljiva priča iz kulture u prepodnevnim časovima,hvala i za to

(среда, 04. феб 2015, 20:55)
biljana [нерегистровани]

Ras

Jako dirljiva i lepa priča. Svaka čast RTS- u koji promoviše naše nacionalne vrednosti. Likovi poput Stojana su naš nacionalni ponos, a Uzice ih ima u izobilju.Pozdrav užičanima!

(среда, 04. феб 2015, 16:14)
Mihailo Djuric [нерегистровани]

Odlicno

Savrsena prica!!!! Divno, ocaravajuce. Sve pohvale...

(среда, 04. феб 2015, 14:08)
Aleksandra [нерегистровани]

Uživanje u Užicu

Divno! Uživala sam u ovoj toploj priči.