Траг: Ненадовићи из Ваљевске нахије

У стварању српске државе, ако се изузму династије Обреновића и Карађорђевића, неизбрисив траг оставили су Ненадовићи из Бранковине код Ваљева.

Да га Турци нису убили у сечи кнезова, Алекса Ненадовић би био вођа Првог српског устанка, а не Карађорђе - историјска је претпоставка... Као и све остале о томе како се точак историје могао завртети да су Ненадовићи тада преузели кормило. Ко су, заправо, Ненадовићи?

За одговором на ово питање, током полусатне сторије о знаменитим Ненадовићима, трага ауторка Татјана Манојловић, долазећи до драгоцених података и сведочења о овим умним и храбрим људима. О познатим историјским чињеницама, али и оним о којима се мање зна - као то да је Персида Карађорђевић, рођена Ненадовић била прва српска композиторка, или како се завршио покушај помирења са Обреновићима, ко је први предлагао да се Београд шири на леву обалу Саве?

О Ненадовићима говоре публицисти, историчари и потомци. Између осталих и глумац Ђорђе Ненадовић, који је у неколико наврата имао прилику га игра роле о својим прецима...

Ауторка: Татјана Манојловић

Уредник: Љубисав Алексић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 26. мар 2014, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Срби подигните главу

Кратко али лепо. Оваквих емисија је потребно више да Срби не би ѕаборавили ко су шта су и одакле су и да би се спречила организована и форсирана примитивиѕација српског народа којем је изложен последњих петнаест година.