Сами у лавиринту прописа

У Србији расте број самохраних родитеља и самосталних старатеља, каже незванична статистика, а они тврде да су на социјалној карти и даље невидљиви.

Овде можете прочитати краћу/текстуалну верзију емисије Око 

Проблеми са којима се свакодневно суочавају расту брзином којом расту  деца коју најчешће сами одгајају. Иако надлежни сматрају да је та група посебно видљива и важна у систему социјалне заштите. Захваљујући новом Закону о социјалној заштити имају право на новчану помоћ под повољнијим условима, а њихова деца имају апсолутни приоритет када је у питању
 смештај у предшколске установе. Највећи проблем, ипак, остало је остваривање права на издржавање деце. Судски поступци за одређивање  алиментације трају предуго, судови не кажњавају оне који је не плаћају, а највећи проблем остаје онима који због "виртуелне алиментације" немају права на социјалну помоћ.

О предлозима како побољшати живот и деце и њихових старатеља у емисији Око говориће Драган Вулевић из Сектора за бригу о породици Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Душица Радишић из Удружења самохраних мајки, Дејан Вишекруна из удружења Тата и представник Градског центра за социјални рад у Београду.

Упознаћемо маму која сама подиже дете рођено са инвалидитетом, и ћерку која захваљујући њеном оптимизму савладава све препреке.

Емисију води Ирина Ивић.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2013, 15:53) - razocarani otac [нерегистровани]

tuga

Slazem se sa Vama, ali bi takdoje trebalo uvesti drakonske kazne majkama, koje i pored placanja alimentacije, ne dozvoljavaju detetu da vidi svog oca, evo vec 4 meseca, a svi cute, i prave se slepi, CzSR nemocan, sud spor a dete ne vidja oca vec 4 meseca... reci cu samo da sam svog sina cuvao godinu i po dana, dok se majka bavila drugim stvarima... Budimo iskreni, u porodicnom zakonu rec otac ne postoji.

(субота, 20. апр 2013, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

neudata majka

Zanimljivo, nema ni jednog komentara... ja sam svoje bolno iskustvo i totalno razocaranje u sudstvo u Beogradu tamo i ostavila pre 30ak godina, alimentacija me nije zanimala, zelela sam samo kompletnu krstenicu i malo oceve ljubavi za dete, prvo sam izboksovala sudski (2 godine parnice!) a drugo se na zalost nije dogodilo, sve troje smo sa master diplomama, a i bake i deke takodje....od kolege iz tadasnje Cehoslovacke sam u razgovoru saznala da je u CS izbegavanje alimentacije nemoguce - pasos se ne oduzima "za kaznu", vec zato sto je neplacanje alimentacije krivicno delo - pa takvog treba spreciti da pobegne... sve se to moze kad se stvarno hoce, eto u svetu svuda funkcionise - pa da Srbija prepise taj recept - koristice mozda i za ulazak u EU.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]