Београд - вечити град

Отписани град

Послератно време је прикрило многе трагове и вечите ожиљке које је II светски рат оставио на души града Београда и Србије. Бројни трагични догађаји, као да лебде над Београдом, као да су на некаквом путу, с којег никако да стигну до данашњих дана.

Поготово не, до општег разумевања. Враћајући се у овај део историје, увек изнова тражимо упутства о томе шта је добро и исправно. Данас када је многе догађаје и обзир појело време, саосећамо са бројним жртвама ратне крваве праксе али и са жртвама читавог низа испреплетених идеологија. Кад у историји Београда тражите одговоре, деси вам се да углавном пронађете нова питања.

Па ипак, чини се да је природно, хумано и важно, стално проналазити и истицати човекову потребу и моћ да се жртвује за идеале, али је истовремено битно изучавати и разумети, људски нагон да се преживи, потребу да се прилагоди, и да се на неки начин опстане. Обиље деликатних тема нас тако изнова враћа у време II  великог рата и немачке окупације Београда, која је трајала предуга 42 месеца. Окупација је званично отпочела капитулацијом краљевине Југославије, која је потписана у Београду 17. Априла 1941. године.

Био је четврак, дан након језиве ноћи, у којој је немачки Рајх, извео, до тада највеће разарање Лондона, на сличан начин на који је унаказио Београд, 11 дана раније. Тог мучног 17 дана априла, док је предстоница „Уједињеног краљевства" горела у пламену, опуномоћеници Врховне команде југословенске владе, Александар Цинцар-Марковић и генерал Радивоје Јанковић, потписују акт о капитулацији оружаних снага Југославије.

Како о преговорима није било ни говора, текст је издиктирао немачки генерал Максимилијан фон Вајкс. Овај историјски догађај, збио се у маркантној згради чехословачког посланства у Београду, која се налази у непосредној близини здања Народне Скупштине Србије и где је да подсетимо, 3 дана раније одржана парада немачких трупа, са генералом Фон Клајстом на челу.

Како ћемо видети, капитулацијом је „априлски рат" за многе био завршен, а за неке је тек почињао. На жалост, драматичне идеолошке разлике, запалиће ватру грађанског рата који се одигравао паралелно са нацистичким терором.

У Данашњој епизоди ћемо се упознати са свакодневним животом Београда и његових грађана у току немачке окупације.

Аутор је посебну пажњу поклонио храбрим појединцима, вечитим херојима Београда који су обележили овај део историје вечитог града.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. мар 2013, 19:32) - anonymous [нерегистровани]

5

Odličan serijal.

(петак, 15. мар 2013, 23:06) - Gajic Milan [нерегистровани]

Nacisticki zlocinci

U serijalu smo videli mnogo stvari koje do sada nisu bile prikazane. Interesuje me da li jemoguce napraviti emisiju o nacistickim zlocinima u drugim gradovima Srbije kao na primer streljanje djaka u kragujevcu. Imam utisak da su se u tom slucaju dodile stvari koje nam nisu prikazane onako kako su se dogodile.