Шешељ, десет година без пресуде

Да ли одуговлачење поступка против председника СРС у Хагу компромитује рад Трибунала за ратне злочине

Овде можете прочитати краћу/текстуалну верзију емисије Око  

Када је основан 1993. Године, Трибунал за ратне злочине почињене на простору бивше Југославије требало је да буде пример како се дели правда на који би требало да се угледају правосудни системи свих земаља над којима суд има ингереције. Двадесет година касније на овај суд нико у региону не гледа као на узоран, а најдрастичнији негативан пример је судски процес Војиславу Шешељу, који је равно десет година у притвору без пресуде, чак ни првостепене.

Какве су последице овог одуговлачења, да ли је овакав поступак хуман и праведан и да ли се држава поставила на прави начин тема је о којој у Оку расправљају Немања Шаровић, заменик председника СРС, Бруно Векарић, портпаролом Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије и Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права.

Емисију води Зоран Станојевић.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(среда, 06. мар 2013, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

triumf

Mislim da ce Seselj kao veliki borac protiv globalizma i zablude neukih ljudi o EU izaci iz Haga i direktno doci na vlast u Srbiji, jer nas narod voli pobednike, a u ovom slucaju sigurno da ce to biti on!

(среда, 06. мар 2013, 13:08) - anonymous [нерегистровани]

pravo i oravda

Ja kao dugoodisnji pravnik ne bih se slozio sa vasim misljenjem!Smatram da je gospodin Seselj daleko odmakao u pogledu poznavanja prava u odnosu na sve njegove dosadasnje sudije!Pa oni krse osnivne postulate prava!To sto kazete drskost i bezobrazluk, nema apsolutno veze sa pravom !Pozdrav!

(уторак, 26. феб 2013, 20:18) - A.S. [нерегистровани]

Pogledaj oko sebe!

Zasto se durite na mocni Zapad, tog protivnika nase zemlje?I Srbija je, kadgod je to u stanju, nepravedna i gruba prema sopstvenim gradjanima.Dokaz za takvo ponasanje mozemo viditi svakodnevno, sirom Srbije.

(уторак, 26. феб 2013, 14:02) - Инквизиција [нерегистровани]

Право

Историја ће им се смејати !

(понедељак, 25. феб 2013, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

@Srbija izgubila dostojanstvo...

...nije, nije Srbija izgubila dostojanstvo, izgubili ste ga vi, vi Srbi u Srbiji...vi ste birali one koji su isporucivalio Hagu, osudjivali u Beogradu...vi ste birali one koji su vam omogucili danasnji zivot, Srbija je bila i bice Srbija!

(понедељак, 25. феб 2013, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

Srbija izgubila dostojanstvo

tuzilastvo je veoma luksuzno izrucivala gradjane Srbije a Hag veoma nepravedno osudjivao u odnosu na opuzene iz drugih bivsih republika Jugoslavije.Sudjenje Seselju je posebno porazavajuce ako uzmemo u obzir oslobadjajuce presude Gotovini, Markacu, Naseru Oricu, Haradinaju i drugima koji su u rekordno brzim postupcima oslobodjeni.Pravda u glavnom nije pobedila, a Srbija porazena i u toj bici.

(понедељак, 25. феб 2013, 17:29) - anonymous [нерегистровани]

nema tu sta diskutovati

postupak protiv Seselja je politicki motivisan, tu nema zasto diskutovati.Pitanje se postavlja zasto drzava Srbija nije ucinila sve moguce da spreci ovako nepravedno sudjenje.Ocigledno protiv Seselja nema dovoljno dokaza za presudu, a 10 godina je ipak previse da bi se opravdalo oslobadjajucom presudom.

(понедељак, 25. феб 2013, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

zakon jaceg

jos jedan primer koliko su mocni...

(понедељак, 25. феб 2013, 16:20) - anonymous [нерегистровани]

sta reci.....

Hag-zna se kako sudi, odnosno gleda kroz prste prijateljima. Seselj zna zakon bolje od njih, a oni izmisljaju zakone i drze ga bez pravnog osnova --pa to je jasno i onima koji nikad nisu studurali pravo. Nazalost, Hag je produzena ruka politike a ne pravde pogledajte samo presude.
Nekad covjek, a pogotovo mi sto smo studirali pravo, ne mozemo ostati nijemi na nepravdu, vecina ipak suti i zmuri,pitam se samo dokle.

(понедељак, 25. феб 2013, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

Sve se slazem

sa prethodnicima u komentaru, ali moram dodati da je i sam Seselj svojim ponasanjem i htenjem da i njih uci pravom preterao, otvorio tako prostor za njemu dodatne optuzbe. Njegovu "drskost i bezobrazluk" prema sudu su kaznili tako da ga vremenski bez presude, osude. Kada je uvideo da sut sa rogatim Nne moz,ucutao se i tako je do danas proteklo mnogo vremena u ovoj nepravdi. Zaboravio je i to da Hag nije Srbija i da galama i pretnje ne piju vodu....

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]