Траг: Трагом гробова светлих

По слому Србије и преласку преко Албаније српски војници и цивили, рањеници и болесници су француским бродовима, са албанске обале, ишли у Тунис, на Корзику, у Марсеј.

Многи су стигли до Париза а велики број је подлегао ранама и болештинама па је на само једном од петнаестак српских гробаља у Француској, у Тијеу 750 надгробних споменика са именима српских жртава.

У Француску нису стизали само рањени и изнемогли српски ратници већ и велики број ђака, студената и интелектуалаца. Њих око три хиљаде пребачено је на школовање у Париз, Дижон, Бордо... Највише их је у Француску стигло 1916. године где су завршили гимназију, трговачке школе а велики број студената отишао је на универзитет.

Тако серију документарних филмова о Великом рату дописник РТС-а из Пожаревца Новица Савић наставља у Француској и Холандији одласком у Париз и на Сому, једно од највећих стратишта које је однело више од милион војника, и у Утрехт у Холандију, на најсеверније српско гробље из тог периода са двадесет девет жртава у месту Гардерен.

Око сто хиљада српских јунака и страдалника је сахрањено на гробљима све од Северног мора до Африке.

Са месним огранком Удружења потомака ратника 1912-1920. године у Француску је кренуо и пожаревљанин Ранислав Живић не би ли на Тијеу крај Париза на некој од надгробних плоча пронашао име свог деде Милоша, коме се сваки траг изгубио у време пробоја солунског фронта.

И после скоро сто година остало је незнано где су његове кости.

Аутор Новица Савић
Уредник Љубисав Алексић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 07. дец 2014, 16:21) - Славиша Т. Јовановић [нерегистровани]

Српски споменик у Холандији

Поштовање Новици Савић и РТС-у,
Велико хвала на реализацији предивне емисије о великим херојима српске нације из првог светског рата. Велика ће ми радост и част бити ако вас поново видим и угостим и са вама делим добро и зло, срећу и тугу.
Свако добро,
Славиша из Пожаревца сада у Холандији.