Читај ми!

Sukobi na Jagnjenici

Novo zaoštravanje situacije. Nakon što je više desetina Srba povređeno na barikadi u Jagnjenici, Kfor večeras saopštio da se broj povređenih vojnika popeo na 25 i upozorava da će "odgovoriti svim srazmernim sredstvima".

22.30 - Kfor saopštio da su tokom večeri i popodneva povređena još 23 vojnika. 

21.43 - NATO zabrinut zbog situacije na severu Kosova i poziva sve strane na uzdržanost i punu saradnju sa međunarodnim faktorima kako bi se obezbedila sloboda kretanja, saopšteno u sedištu Alijanse.

20.02 - Zapaljena dva šatora na Jagnjenici, niko nije povređen, javlja izveštač RTS-a.  

17.03 - Jedan Srbin povređen je tokom popodneva u sukobu koji je izbio pošto je zapaljen kamion sa drvima koji su Srbi koristili kao deo barikade, javlja Beta.  

14.08 - Bolnica u Mitrovici - Jedan od povređenih Srba na intenzivnoj nezi, dvojica na hirurgiji, dvojica na ortopediji, šest imalo tegobe zbog suzavca, a četvorica na dijagnostici. 

13.44 - Kfor dobio dozvolu da koristi bojevu municiju ako vojnici budu napadnuti, rekao portparol Den Harvi, prenosi AP.

13.26 - Vozač "lade" uleteo u žicu koju je Kfor postavio kao razgraničenje između svojih snaga i demonstranata. Ponovo suzavac i vodeni topovi. 

12.59 - Kfor dopremio pojačanje od 30 vozila i postavio dva kontrolna punkta. 

12.12 - Građani masovno dolaze iz Zvečana i Ibarskog Kolašina na barikadu u Jagnjenici. 

11.54 - Dva Srbina povređena gumenim mecima, javlja reporter RTS-a. Portparol Kfora rekao da su dva vojnika povređena u pucnjavi, prenosi Rojters.

11.15 - Došlo je do koškanja građana i Kfora, vojnici bacili suzavac, javio reporter RTS-a.

11.04 - Jedan vojnik Kfora ranjen, javio Tanjug. Predstavnik Kfora zatražio je od predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića da pozove Srbe da se raziđu.

U sukobu građana i pripadnika Kfora u selu Jagnjenica, na putu Kosovska Mitrovca - Zubin Potok, povređeno je 35 Srba i dvojica pripadnika međunarodnih snaga, a večeras je saopšteno da je broj povređenih uvećan za 23 vojnika. Kfor je, u nameri da rastera okupljene građane, upotrebio vodene topove, suzavac i gumene metke, a građani su uzvratili kamenicama. Sukobe je osudio Brisel, ali i predstavnici Vlade i opozicija u Beogradu.

U Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici dovedeno je 16 Srba povređenih u Jagnjenici, od kojih je troje zadržano na bolničkom lečenju, rekla je upravnica bolnice Milena Cvetković.

Jedan povređeni smešten je na odeljenje intenzivne nege, dva su na hirurgiji, na ortopediji su zbrinuta dva sa lakšim povredama, šest je imalo tegobe zbog suzavca, a za još četiri osobe se utvrđuje stepen povreda. Najveći broj povreda je, kako kažu lekari, od suzavca, vodenog topa i gumenih metaka.

Dvadesetak povređenih Srba zbrinuto je u Zdravstvenom centru u Zubinom Potoku.

Upravnica Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milena Cvetković rekla je Beti da je Srbin, ranjen danas popodne u Jagnjenici kada je zapaljen kamion sa drvima, zadobio težu povredu glave od gumenog metka.

Glavni štab austrijskih operativnih snaga u Gracu saopštio je da je tokom tog incidenta povređeno i osam austrijskih vojnika.

Portparol nemačke vojske u Berlinu Manfred Baumgartner potvrdio je da su dva pripadnika nemačkih snaga Kfora, jedan oficir i jedan vojnik, ranjeni u današnjim incidentima. Medicinska pomoć ukazana im je u kampu "Bondstil" a, kako saopštava Kfor, zadobijene povrede nisu opasne po život. 

Predstavnici Kfora tvrde da su dvojica nemačkih vojnika ranjeni pucnjima iz malokalibarskog oružja. Neposredno posle sukoba, iz prištinske centrale Kfora (portparol Uve Novicki) bilo je saopšteno da nema povređenih. 

Sukob je izbio pošto su nemački i austrijski pripadnici Kfora, jutros oko 9.15, uklonili barikadu na putu Kosovska Mitrovca–Zubin Potok.

Kfor je oklopnim transporterom izgurao kamione i autobus kojima je bio blokiran put, a zatim postavio bodljikavu žicu umesto barikade. Srbi su nedaleko od stare barikade postavili novu, a veliki broj građana tada se okupio na putu.

Nešto posle 13 časova, u Jagnjenicu su dovezena dva vatrogasna vozila kojima su Srbi pokušali da se vrate na početne pozicije naspram Kfora, ali su vojnici odgovorili vodenim topovima.

Iz Kfora je saopšteno da su korišćeni gumeni meci i suzavac, nakon što su, preko megafona, građani upozoreni da ne koriste vatreno oružje.

U seriji incidenata, za sada neidentifokovani vozač "lade" uleteo je u žicu koju je Kfor postavio kao razgraničenje između vojnika i demonstranata.

Portparol Kfora Den Harvi rekao je da su vojnici dobili instrukcije da koriste bojevu municiju ukoliko budu napadnuti, dok je drugi portparol međunarodnih snaga Uve Novicki rekao da Kfor ne namerava ni pod kakvim okolnostima da koristi bojevu municiju.

Predstavnici Srba sa severa Kosova razgovarali su tokom popodneva sa austrijskim komandirom, ali nikakav dogovor nije postignut. Vojnici Kfora zatražili su da se Srbi povuku sa puta, a oni bi zauzvrat uklonili žicu. Međutim, Srbima to nije bilo prihvatljivo.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić razgovarao je jutros sa predstavnicima Kfora koji su od njega tražili da pozove meštane da se raziđu sa barikada. Ristić je apelovao na građane da mirno protestuju, ne bacaju kamenice i da pregovaraju.

Oštre kritike današnjih događaja stigli su iz resornog ministrastva. Državni sekretar Oliver Ivanović smatra da uklanjanje barikade neće rešiti problem, dok je ministar Goran Bogdanović rekao da je Kfor izašao iz svog mandata i pozvao obe strane da se suzdrže od upotrebe sile.