Читај ми!

Dijalog ključ za kandidaturu

Srbija ima dobre šanse za status kandidata u decembru, ako dosledno ispuni preporuku o dijalogu sa Prištinom i primeni do sada postignute dogovore, ocenjuju zvaničnici i analitičari u Briselu. Ipak, neke članice konačnu odluku doneće narednih nedelja.

Uoči decembarskog samita EU,  kandidatura za Srbiju i dalje je neizvesna. Rezerve prema kandidaturi Srbije posebno su jake u Nemačkoj, gde idu od kabineta Angele Merkel do parlamenta i Ministarstva spoljnih poslova.

"U Nemačkoj postoji snažan osećaj da je Srbija pred izborom, niko od nje ne traži da prizna Kosovo, ali mora da ga tretira kao što je Zapadna Nemačka tretirala Istočnu Nemačku, kao državu koju ne priznajete, ali prihvatate njeno postojanje", rekao je Gerald Knaus, direktor Evropske inicijative za stabilinost.

Prema njegovim rečima, ako Srbija to ne uradi, otežava posao EU na Kosovu, podriva njenu spoljnu politiku i rizikuje da stalno bude blokirana.

O tome govori i, doduše, nezvanični francusko-nemački papir kojim se od Srbije u normalizaciji odnosa sa Kosovom traži znatno više nego što je to u svojoj preporuci učinila Evropska komisija.

Uprkos tome, Srbija ima dobre šanse za status kandidata, ako se strogo drži onog što stoji u preporuci, a to znači da do 9. decembra obnovi dijalog sa Prištinom i započne primenu onog što je već dogovoreno, rekli su za RTS visoko pozicionirani izvori u Briselu.

Nastavak dijaloga neizvestan

Međutim, nastavak dijaloga je još uvek neizvestan, a Vlada još nije donela odgovarajuću odluku o primeni dogovora o ustupanju kopija matičnih knjiga Kosovu. Ni dogovori o slobodi kretanja i katastru još uvek se ne primenjuju.

Zvaničnici naklonjeni kandidaturi Srbije kažu da bi primenom dogovora, povratkom za pregovarački sto i eventualnim novim rezultatom na sledećoj rundi dijaloga, Beograd oduzeo argumente onima koji razmatraju blokadu kandidature.

Poljska kao predsedavajuća najavljuje raspravu o kandidaturi najpre na Savetu ministara 5. decembra, a zatim na samitu everopskih lidera 9. decembra.

"Verujem da ćemo u decembru moći da odlučimo o statusu kandidata za Srbiju i pregovorima za Crnu Goru, iako još ima problema, a raspoloženje među članicama je mešovito", rekao je Artur Harazim iz Ministarstva spoljnih poslova Poljske.

Devetog decembra to raspoloženje biće pretočeno u konačnu odluku. Srbija ima još nekoliko nedelja da ga okrene u svoju korist.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво