Читај ми!

Kfor zauzeo barikadu na Jarinju

Pripadnici Kfora probili su noćas i zauzeli barikadu kod Jarinja. Prilikom intervencije bačen suzavac. Srbi postavili novu barikadu. Kfor saopštava da je cilj akcije sprečavanje neovlašćenog prelaza granice.

12.00 - Kfor saopštio da je cilj jutrošnje operacije "sprečavanje upotrebe zaobilaznice zapadno od Ibra za neovlašćen prelaz granice i radi kontrole saobraćaja" na novom punktu. 

8.00 - Situacija na severu Kosova je mirna, ali alternativni putevi kod Jarinja/Rudnice i dalje su blokirani, javljaju dopisnici RTS-a. 

5.15 - Dvoje Srba koji su bili uhapšeni prilikom intervencije Kfora pušteni su posle dvočasovnog zadržavanja, javlja reporter RTS-a Ana Manojlović.

4.30 - Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić kaže da su pripadnici američkog Kfora bez ikakvog povoda bacili suzavac i pozvao građane da ostanu mirni i da ne odgovaraju na provokacije.

Noćas oko 2 sata pripadnici Kfora pešice su prešli preko barikade kod Jarinja i postavili bodljikavu žicu prema alterntivnom pravcu koji vodi preko Rudnice.

Prilikom intervencije bačen je suzavac. Građanima je na licu mesta ukazana pomoć i ispirane su im oči.

Srbi su, nakon što su vojnici bacili suzavac, istovarili nekoliko kamiona šljunka za novu barikadu, javili su reporteri Tanjuga sa mesta događaja. Grupa Srba se potom razišla i nalaze se na tom putu, ali udaljena nekoliko stotina metara.

Administrativni prelaz Jarinje zatvoren je za saobraćaj. Voz na relaciji Kraljevo - Zvečan nakon redovne kontrole koju su obavili vojnici Kfora oko 9.30, nastavio je put ka Zvečanu.

Komanda Kfora je saopštila da je jutros ta misija uspostavila novi kontrolni punkt za proveru vozila južno od Kapije jedan u blizini Jarinja kao podršku Euleksu, a u isto vreme je blokirana i zaobilaznica oko Kapije jedan zapadno od Ibra.

Kako se navodi u saopštenju, Kfor je zajedno sa Euleksom, počeo sa operacijom u cilju sprečavanja upotrebe zaobilaznice zapadno od Ibra za neovlašćen prelaz granice i radi kontrole saobraćaja na novom kontrolnom punktu.

Administrativni prelaz na Jarinju tehnički je operativan i spreman za upotrebu, navodi se u saopštenju.

"Kfor može da potvrdi izolovanu upotrebu nesmrtonosnog gasa pri sprečavanju dva kamiona da ugroze bezbednosne parametre novog kontrolnog punkta, uključujući i osoblje Kfora i Euleksa na novom kontrolnom punktu, oko 4 časova ujutru", istakla je Komanda Kfora.

Prema navodima, Kfor je upotrebio "nesmrtonosni gas kratko, izolovano i opravdano". "Misija Kfora je da očuva bezbedno okruženje kao i da osigura slobodu kretanja. Ova operacija je u potpunom u skladu sa misijom KFOR-a", navedeno je u saopštenju.

Pre incidenta, vojnici američkog Kfora preko prevodioca u nekoliko navrata tražili su od okupljenih građana da se raziđu i idu kući.

Dvojica Srba bila su privedena u bazu Kfora kod Jarinja na dva sata, pa su puštena.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da će građani sa severa Kosova nastaviti sa mirnim otporom protiv uspostavljanja prištinskih instutucija na prelazima.

Ninić je ukazao da su pripadnici Kfora bez povoda upotrebili suzavac i dodao da građani ne pružaju otpor Kforu i drugim međunarodnim organizacijama, nego kosovskim institucijama.

Američki vojnici Kfora blokirali su prethodno i dva alternativna pravca pored prelaza Jarinje i reke Ibar, koji vode od Leposavića ka Raškoj.

Vojnici Kfora izašli su rano jutros i iz baze "Noting hil" kraj Leposavića sa nekoliko vozila na magistralni put ka Kosovskoj Mitrovici. 

Pre dva dana, 7. novembra, pripadnici međunarodnih snaga, po dogovoru sa meštanima sa severa Kosmeta, prošli su vozilima iz pravca Mitrovice do baze Kfora kod Jarinja da bi zamenili transformator. Kretanje konvoja prošlo je bez incidenata.