Читај ми!

Kosovski ključ za Evropu

Status kandidata izvestan, Srbija dobija dodatne uslove za početak pregovora, ocenjuju u Briselu. Članice će, u decembru, osim izveštaja Evropske komisije, imati u vidu i dijalog sa Prištinom i situaciju na Kosovu.

Zvaničnici i analitičari u Briselu saglasni su u oceni da će za Srbiju biti predložen status kandidata, ali i da će otvaranje pregovora biti uslovljeno ispunjavanjem dodatnih uslova.

Kada zemlje članice konačno budu odlučivale u decembru, pred sobom će imati izveštaj Evropske komisije, ali će u vidu imati i dijalog Beograda i Prištine, kao i situaciju na Kosovu i Metohiji.

Komesar za proširenje Štefan File će 12. oktobra otvoriti takozvani "paket proširenja EU", sa ocenama za napredak u protekih godinu dana. Dobrim vestima može se nadati Crna Gora, koja očekuje početak pregovora o članstvu. Srbija očekuje status kandidata, ali datum za pregovore biće u ovom trenutku, izgleda, preveliki korak.

"Status kandidata je minimum. Treba da bude predložen, jer ga je Srbija zaslužila na osnovu reformi koje je sprovela. Nadamo se da će Komisija imati hrabrosti da predloži bar status kandidata", kaže Aleksandra Stiglmajer, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

U Evropskoj komisiji procenu donese samostalno, ali svakako konsultuju i zemlje članice, jer ne žele da predlože nešto što nema šanse da bude prihvaćeno.

Komisija će se zato zadržati na preporuci za status kandidata, ali ostaje pitanje da li je sigurno da će zemlje članice tu preporuku prihvatiti.

"Ima znakova da neke zemlje nisu sigurne šta učiniti sa Srbijom u decembru. Ipak, verujem da će odluka biti pozitivna za Srbiju, ali će zavisiti od unutrašnjeg razvoja u zemlji", rekao je Eduard Kukan, predsedavajući delegacije za Zapadni Balkan Evropskog parlamenta.

"Ubeđen sam da rukovodstvo Srbije sada sebi ne sme da dozvoli nijednu grešku", naglasio je Kukan. 

Evropa ne želi zamrznuti konflikt

Poslanik Evropskog parlamenta iz partije Angele Merkel, Elmar Brok, kaže da Evropa ne želi zamrznuti konflikt na Kosovu i da je za Srbiju bolje da ga reši što pre, jer će joj to olakšati pristup EU. Brok, ipak, kaže da su šanse za kandidaturu dobre.

"Mislim da postoje dobri izgledi da Srbija postane kandidat u decembru, ali nije prepručljivo da u tom trenutku izbije još jedna kriza na Kosovu", objasnio je poslanik Demohrišćanske partije Nemačke Elmar Brok.

Istovremeno, austrijski poslanik Hanes Svoboda rekao je da bi bilo veoma loše da Srbija, posle svega što je uradila, ne dobije ni status kandidata.

"Ne treba od Srbije tražiti rešenje za Kosovo pre početka pregovora o članstvu, to nije realno. Treba da postignu praktične dogovore sa Prištinom o nekim otvorenim pitanjima do tada, a rešenje treba naći pre nego što Srbija uđe u EU, što može trajati godinama", rekao je Svoboda.

Dugo najavljivani 12. oktobar prvi je sledeći korak na tom putu.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво