Читај ми!

Protest Srba u Gračanici

Više stotina Srba protestovalo je u Gračanici zbog ubistva Aleksandra Putnika i ranjavanja njegovog sina Dobrice u selu kod Orahovca. Aleksandar Putnik sahranjen u Velikoj Hoči. Stanje ranjenog Dobrice Putnika je stabilno.

Protestni skup zbog ubistva Aleksandra Putnika i ranjavanja njegovog sina Dobrice održan je u Gračanici. Aleksandar Putnik, sahranjen je danas u Velikoj Hoči. Porodica Putnik nije dobila nikakvu informaciju od policije o pozadini ubistva.

Protestna šetnja, koja je počela u centru grada, završena je u manastiru Gračanici gde su okupljeni zapalili sveće.

Skup je predvodila direktorka Doma zdravlja Rada Trajković koja je rekla da su građani veoma zabrinuti zbog kontinuiteta ubijanja Srba koji traje na Kosovu i Metohiji, kao i da oni žele "pravdu, a ne osvetu".

Trajkovićeva je rekla da je protest održan bez odobrenja Kosovske policijske službe, koja je tražila da se skup prijavi 72 sata ranije, što nije bilo moguće jer je Putnik ubijen u nedelju ujutru.

Učesnici skupa nosili su srpske zastave i transparente na engleskom jeziku na kojima je pisalo: "Postoji samo jedan svedok da posvedoči o zločinima nad kosovskim Srbima – to je ceo svet", dok je na transparentu upućenom kosovskoj predsednici Atifeti Jahjaga pisalo: "Srbe ponovo ubijaju".

Od kosovskih vlasti se traži da pronađu odgovorne za poslednje ubistvo, kao i za ranije zločine nad kosovskim Srbima.

Zbog kolone, saobraćaj na regionalnom putu Priština – Gnjilane bio je blokiran. Skup je protekao bez incidenata, a obezbeđivali su ga pripadnici policije Kosova. Prisutni su i predstavnici policije Euleksa.

Dobrica Putnik sinoć je iz prizrenske bolnice prevezen u mitrovački klinički centar i njegovo stanje je stabilno.

"Zadobio je više ustrelnih i prostrelnih rana u predelu grudnog koša, trbuha i nadlaktici. U regiji grudnog koša ima prostrelnu ranu, u regiji trbuha ustrelnu ranu, pa smo izvršili manju hiruršku intervenciju i izvadili parče metala, verovatno deformisani metak", rekao je doktor Gojko Igrutinović.

Igrutinović je najavio da će se narednih dana izvršiti dalji pregledi, jer pacijent u organizmu ima metalne projektile za koje je potreban veći hirurški zahvat.

Dežurstva na barikadama

Na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno, a građani su proveli još jednu noć na barikadama.

Srbi na severu Kosmeta svakodnevno dežuraju na 18 barikada koje se nalaze na putevima koji vode ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i glavnim magistralnim putevima.

Put koji vodi od Rudnice je zatvoren, Srbi ne prelaze preko Jarinja. Kfor i Euleks redovno kontrolišu jedino voz Kraljevo – Zvečan koji saobraća dva puta dnevno.

Život se, i pored barikada, odvija normalno, koliko je moguće. Tako je na fakultetima Univerziteta u Prištini, izmeštenog u severnu Kosovsku Mitrovicu, juče počela studentska školska godina.

Veliki broj upisanih studenata iz centralne Srbije, i pored barikada, uspeo je na vreme da dođe na fakultet.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво