Читај ми!

Kosovo – put ka osporenoj državnosti

Delovanje Ahtisarija je bilo "najstrašnija jednostrana diplomatska inicijativa", ocena je Džejmsa Ker-Lindzija, pisca knjige "Kosovo – put ka osporenoj državnosti na Balkanu".

Britanski ekspert za međunarodne odnose jugoistočne Evrope Džejms Ker-Lindzi predstavio je u Beogradu svoju knjigu Kosovo – put ka osporenoj državnosti na Balkanu, ocenjujući da se međunarodna zajednica nije na odgovarajući način angažovala po pitanju Kosova.

Ker-Lindzi je delovanje specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija nazvao "najstrašnijom jednostranom međunarodnom diplomatskom inicijativom", pošto je bivši finski predsednik, kako je rekao, od početka prejudicirao ishod.

Prema njegovim rečima i proces, koji je vodila pregovaračka trojka, predstavnici Rusije, EU i SAD, Aleksandar Bocan Harčenko, Volfgang Išinger i Frenk Vizner, bio je osuđen na propast pre nego što je i počeo.

Neke članice Saveta bezbednosti UN, poput SAD, od početka su zagovarale nezavisnost Kosova i to je uništilo svaku šansu za pregovore", rekao je Ker-Lindzi, viši naučni saradnik Londonske škole ekonomije i političkih nauka i specijalista za odnose jugoistočne Evrope i istočnog Mediterana.

Evropska unija snosi odgovornost, jer od početka nije imala jedinstveno mišljenje i pristup prema Kosovu, što je dovelo do haosa, naglasio je Ker-Lindzi govoreći o knjizi koja predstavlja analizu kosovskog pitanja.

Ker-Lindzi je kritikovao i Beograd, jer nije preduzeo dovoljno koraka da objasni druge opcije za rešenje pitanja statusa Kosova.

Slobodan Marković, odgovorni urednik u "Zavodu za udžbenike", koji je objavio knjigu, na promociji je rekao da je Ker-Lindzi želeo da pokaže da Kosovo nije slučaj sui generis i da se ne razlikuje od drugih sličnih slučajeva širom sveta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво