Читај ми!

Barikade na severu Kosova

Policija pojačala prisustvo u mešovitim sredinama u Kosovskoj Mitrovici. Na Srbe u selu Zupče pucano iz vatrenog oružja. Nema povređenih. Srbi ojačali barikade na severu Kosova, potpuno blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška.

22.15 - Pojačano prisustvo policije u meštovitim sredinama u Kosovskoj Mitrovici, rekao regionalni portparol KPS-a Besim Hoti agenciji Tanjug.

18.00 - Protesti moraju ostati mirni, a rešenje se mora tražiti isključivo dijalogom, dogovor je predstavnika Vlade Srbije i predstavnika Srba sa severa Kosova.

16.28 - Ministar Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović sastali su se u Leposaviću sa predstavnicima političkih struktura Srba na Kosovu.

15.20 - Na barikadi kod Leposavića vozila se propuštaju jednom kolovoznom trakom.

Situacija na severu Kosmeta je mirna, ali napeta. Prisustvo policije pojačano je u mešovitim sredinama u severnom delu Kosovske Mitrovice, izjavio je regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti.

Hoti je precizirao Tanjugu da je policija uvela 24-časovne patrole u naseljima Bošnjačka mahala, Brđani, i Mikro-naselju, gde pored Srba žive i Albanci.

Ispred kapije Suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, Kfor je postavio jedan oklopni transporter.

Oko 19.30 kolona vozila specijalne vojne policije Kfora, u kojoj je bilo šest džipova i jedno oklopno vozilo, došla je iz pravca južne Mitrovice do ulazne kapije Suda. Nakon kraćeg zadržavanja po dva džipa krenula su u patrolu ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice, dok je oklopno borbeno vozilo ostalo pred sudom.

Dok su Srbi ojačavali barikadu u mestu Zupče, čuli su se pucnji iz susednog albanskog sela, potvrđeno RTS-u. Povređenih nije bilo. 

Nakon ove pucnjave, Srbi su nedaleko od barikade u Zupču, postavili još jednu barikadu na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće. Na ovom putnom pravcu, koji vodi ka južnom delu Kosovske Mitrovice, izručen je šljunak.

Srbi ojačali barikade 

Blokade na putevima ka prelazima Jarinje i Brnjak, postavljene su pretprošle večeri, a juče su ojačane, pošto je Euleks preuzeo te prelaze i na njih prebacio pripadnike kosovske carine i policije.

Potpuno je blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška, a na barikadi kod Leposavića vozila se propuštaju jednom kolovoznom trakom.

Na glavnom mostu preko Ibra, koji deli južni od severnog dela Kosovske Mitrovice, šljunkom je ojačana barikada koja je sada visoka nekoliko metara.

Na administrativnom prelazu Merdare, kosovske carinske vlasti počele su da izdaju dozvole za uvoz robe iz centralne Srbije, prvi put od kada je 20. jula Priština zabranila uvoz.

Na administrativnom prelazu Merdare od juče je na teritoriju Kosova pušteno 27 kamiona sa robom iz Srbije, potvrđeno je Tanjugu na ovom prelazu. 

Šerif Havoli, šef carinske ispostave kosovske carine na Merdaru, rekao je da je reč o kamionima koji su prevozili pretežno žito, brašno i građevinski materijal. Situacija je trenutno mirno, nema zastoja ni gužvi, a putnički saobraćaj se odvija normalno.

Jedan kamion, koji je sa Kosova prevozio otpadno olovo, srpske vlasti su vratile, dok je kamion s materijalom za reciklažu pušten u Srbiju i taj kamion je, kako je Havoli rekao, pušten jer je imao prateća dokumenta "paralelnih institucija sa severa Kosova".

Kosovska ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari Ljilja najavila je da će odluka o slobodnom uvozu robe iz Srbije biti primenjivana do ponedeljka, a onda je moguća ponovna blokada ukoliko vlasti u Srbiji nastave sa trgovinskom blokadom robe sa Kosova.

Kosovske vlasti su 20. jula uvele embargo na robu iz centralne Srbije, a juče je promet robe obnovljen, primenom plana za koji Priština tvrdi da se oslanja na sporazum Beograda i Prištine iz Brisela od 2. septembra, iako je tom prilikom dogovoren samo izgled carinskog pečata, ali ne i način na koji će funkcionisati prelazi na severu Kosova.