Читај ми!

Blokada severnog Kosmeta

Vojnici Kfora u 20 sati zatvorili administrativni prelaz Jarinje. Srbi blokirali put Kosovska Mitrovica-Ribariće. Barikade sa obe strane prelaza Brnjak.

08.05 - Pripadnici Euleksa pojavili su se nešto pre osam časova na administrativnom prelazu Jarinje, javlja izveštač RTS-a.

23.20 - U mestu Sočanica kod Leposavića zaustavljen konvoj poljskog kontingenta Kfora koji se uputio ka bazi "Noting hil".

20.30 - Srbi kamionima blokirali administrativni prelaz Jarinje između Kosova i centralne Srbije nakon što je taj prelaz Kfor zatvorio bodljikavom žicom.

20.20 - Hašim Tači u obraćanju svojim sunarodnicima, koje direktno prenosi RTV Kosova, poručuje da će sutra, uz pomoć Kfora i Euleksa preuzeti Brnjak i Jarinje. 

20.15 - Srbi blokirali put Kosovska Mitrovica-Ribariće u mestu Zupče. Barikade postavljene i ispred prelaza Brnjak.

Pripadnici Kfora u 20 sati zatvorili su administrativni prelaz Jarinje, javljaju reporteri RTS-a sa Kosmeta. Magistralni put Kosovska Mitrovica-Ribariće, večeras su potpuno blokirali Srbi na nekoliko lokacija u opštini Zubin potok.

U mestu Zupče na magistralnom putu istovareni su balvani i onemogućeno je kretanje vozilima u oba smera. Na istom putnom pravcu barikade su postavljene i u mestu Gazivode, gde je na putu parkirani teretni kamioni, javljaju reporteri RTS-a Sanja Dragićević, Jelena Nikić i Kosta Garić.

Na barikadama se okupio veliki broj ljudi, ali situacija je mirna.

Nakon što je Kfor bodljikavom žicom zatvorio prelaz Jarinje, Srbi su kamionima blokirali prilaz tom prelazu između Kosova i centralne Srbije.

Oko 19 časova Srbi sa severa Kosova kamionima su blokirali drugi administrativni prelaz, Brnjak, i sa jedne i sa druge strane administrativne linije.

Blokiran je i glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici na kome se nalaze velike količine šljunka.

Na večerašnjoj vanrednoj konfereniji za novinare, koja je direktno prenošena na Radio-televiziji Kosova, kosovski premijer Hašim Tači najavio je da će službenici kosovske carine i policije od sutra biti na prelazima na severu Kosova.

"Sutra će policajci i carinici Kosova, zajedno sa Euleksom i Kforom početi implementaciju operativnog plana za funkcionalizaciju graničnih tačaka jedan i 31. Mogu vam reći, da za razliku od prošlog, ovog puta je operativni plan koordiniran sa međunarodnim institucijama na Kosovu i ima punu podršku SAD i EU", rekao je Tači.

Predstavnici srpske zajednice najavili su ranije danas totalnu blokadu svih puteva na severu Kosova, kao odgovor na najavu postavljanja prištinskih carinika i policije na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Na osnovu ranijih odluka Kfora, oba prelaza su proglašena vojnim zonama do ponoći 15. septembra.

Predsednik Srbije Boris Tadić, ali i međunarodni zvaničnici, upozorili su na opasnost od jednostranih poteza koji bi ugrozili mir i stabilnost.

Tadić je poručio da je Srbija na vreme ukazala da jednostrane akcije Prištine ne mogu doprineti miru i stabilnosti kao i rešavanju problema između Srba i Albanaca.

Srbija poziva međunarodnu zajednicu da da svu podršku dijalogu i mirnim i pravednim rešenjima do kojih se stiže dogovorom, kao i da spreči jednostrane akte nasilja koje najavljuje Priština, rekao je Tadić.

Poziv Srbima na jedinstvo

Patrijarh srpski Irinej večeras je u Kosovskoj Mitrovici pozvao Srbe da ostanu na Kosovu i da budu jedinstveni.

"Došli smo da vas podržimo i da vam pokažemo da niste sami, da svi zajedno nosimo breme i krst koji nam je Gospod dodelio, i da ćemo verom i molitvom doživeti vaskrsenje", rekao je patrijarh, koji je u Kosovskoj Mitrovici služio moleban za spas srpskog naroda.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće iza zatvorenih vrata o stanju na Kosovu na sednici koja počinje u večeras u ponoć po srednjoevropskom vremenu.

U Prištini je danas boravio i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen koji je, posle sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, rekao da će mirovne snage reagovati ako budu ugroženi bezbednost i mir na severu.

Rasmusen je pozvao sve na Kosovu da nastave dijalog i istakao da "nema povratka nazad" i da jednostrani potezi neće biti korisni.

Kosovski premijer Hašim Tači ponovio je da će plan početi da se sprovodi sutra, naglasivši da na severu Kosova "nema reda, zakona i pravde".

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво