Читај ми!

Napeto na severu Kosova

Pripadnici Kfora zatvorili administrativni prelaz Jarinje. Od večeras moguća totalna blokada svih puteva na severu Kosova kao odgovor Srba na najave Prištine da će poslati carinike na prelaze. Blokiran glavni most u Mitrovici. Vlada poručuje da ima strategiju za rešenje problema.

20.05 - Kfor zatvorio prelaz Jarinje. 

18.05 - Patrijarh srpski Irinej služi moleban za spas srpskog naroda na Kosmetu u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrivici.

15.20 - Od večeras moguća totalna blokada severa Kosmeta, saznaje RTS u srpskoj zajednici na severu pokrajine. 

15.00 - Hašim Tači potvrdio da će kosovska vlada sutra početi da sprovodi plan o raspoređivanju carinika uz saglasnost Kforoa, Euleksa i zemalja Kvinte.

14.52 - Generalni sekretar NATO-a Andres Fog Rasmusen rekao je da će Kfor reagovati ako budu ugroženi mir i bezbednost, ali nije precizirao kakva bi reakcija mogla da bude. 

14.41 - Kfor pojačava mere bezbednosti na Jarinju, tako što su razvukli žicu i postavili vreće s peskom, javlja Tanjug.

Stanje na severu Kosova je mirno, ali napeto, uoči dana kada su prištinske vlasti najavile zauzimanje administrativnih prelaza.

Glavni most na Ibru, koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni srpski i južni albanski deo grada, od ponoći je neprohodan, jer su na sredini izručene velike količine šljunka. Svi ulazi iz južnog u severni deo Mitrovice sada su blokirani.

Saobraćaj na putu ka administrativnom prelazu Jarinje kroz Leposavić odvija se jednom kolovoznom trakom zbog barikade koja je postavljena u tom mestu. Pored barikade istaknut je, pored zastava Srbije, i natpis "Stop Tačijevom nasilju".

Na prelazu Jarinje prolaz kontrolišu pripadnici nemačkog kontigenta Kfora koji, uz kontrolu, propuštaju vozila i autobuse.  Na putu ka Leposaviću gotovo sve benzinske pumpe istakle su natpis "nema goriva".

Predsednik Kriznog štaba i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić pozvali su građane na mir i na dostojanstvene proteste zbog najave dolaska kosovskih carinika na prelaze na severu Kosova.

"Sutra će svi učenici, njihovi nastavnici i svi ostali radnici na severu Kosova biti na svojim radnim mestima i tokom dana uključiti se u mirne proteste", rekao je Nedeljković i dodao da će barikade biti pojačane.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ne očekuje da će se bilo šta dramatično desiti na severu Pokrajine, ali dodaje da će Srbi sa severa budno pratiti sve što se bude dešavalo i biće spremni da reaguju.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović upozorio je da bi dovođenje albanskih carinika ugrozilo vitalne interese i opstanak Srba na severu Pokrajine, ali i naglasio da su Srbi odlučni da "ostanu i izdrže pritisak, kao što su činili proteklih 12 godina". 

Ivanović je kritikovao politiku koju vodi Beograd, ocenjujući je kao "lošu" i "nedržavotvornu" i pozvao sve institucije Srbije i političke partije da se iskreno bore za interese države.

Patrijarh srpski Irinej služio je moleban za spas srpskog naroda na Kosmetu u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrivici.

Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je pismo predsedniku Borisu Tadiću u kome traži da spreči "nadolazeću tragediju" i sačuva srpski narod na Kosovu.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da Srbija nastoji da spreči Prištinu da sutra preuzme administrativne prelaze Brnjak i Jarinje na severu Kosova, a ako se to desi odgovoriće diplomatsko-pravnim i političkim sredstvima.

Kfor spreman da reaguje

U Prištini je danas boravio i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen koji je, posle sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, rekao da će mirovne snage reagovati ako budu ugroženi bezbednost i mir na severu.

Rasmusen je pozvao sve na Kosovu da nastave dijalog i istakao da "nema povratka nazad" i da jednostrani potezi neće biti korisni.

Kosovski premijer Hašim Tači ponovio je će plan početi da se sprovodi sutra, naglasivši da na severu Kosova "nema reda, zakona i pravde".

"Mi se nećemo povući pred ilegalnim i kriminalnim strukturama koje drže kao taoce 40.000 srpskih građana. Mi želimo da ponudimo naš servis svim građanima da bismo ih oslobodili panike i pretnji ovih kriminalnih struktura. Mi želimo da oni izaberu svoje predstavnike što bi nas navelo da investiramo u sva polja i poboljšamo život", rekao je Tači.

Kosovski premijer sastao se danas i sa ambasadorima zemalja "Kvinte" u Prištini (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD), a u saopštenju, koje je posle sastanka dato iz američke ambasade, navodi se da "Kvinta" daje punu podršku "teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova, uključujući i njegov severni deo".

Vladin odgovor na krizu

Ranije danas, direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je da Vlada i državni vrh Srbije imaju strategiju za slučaj da Priština sutra postavi kosovsku policiju i carinu na Brnjak i Jarinje.

"Strategija će", pojasnio je Mihajlović, "ići u dva pravca", od kojih je jedan diplomatska aktivnost, a drugi sprečavanje incidenata na terenu.

"Diplomatska aktivnost odvijaće se kroz raspravu u UN, a Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova su na stalnoj vezi sa EU, UN i NATO", rekao je Mihajlović RTS-u.

"Drugi pravac su aktivnosti funkcionera iz Vlade, Ministarstva za KiM i lokalnih samouprava koji će na terenu nastojati da spreče svaki mogući incident i sačuvaju koliko je to moguće mir na severu Kosova", najavio je Mihajlović.

Mihajlović je rekao da se nada da neće biti eskalacije problema, mada Srbi sa severa Kosova najavljene poteze Prištine smatraju provokacijom, dok je, kako je ocenio Mihajlović, za Hašima Tačija to "velika avantura koja bi mogla da se završi gore nego ona koju je pokrenuo letos".

"Cilj najavljene akcije Prištine je", kaže Mihajlović, "da potpuno promeni dnevni red dijaloga Beograda i Prištine, da izmeni stanje na terenu i da se kasnije to tako izmenjeno stanje smatra kao faktičko."

Mihajlović je rekao da je najveća odgovornost na međunarodnoj zajednici, na misijama koje imaju mandat UN na KiM, a koje su, kako kaže, letos pokazale pristrasnost tokom krize na severu KiM.

Euleks: Moguće zatvaranje prelaza

Zamenik šefa misije Euleksa Endi Sparks rekao je da će carina Euleksa i kosovskih vlasti na Brnjaku i Jarinju biti uspostavljena 16. septembra, a da će novac od carine ubirati Euleks.

"Beograd je za to znao, i niko ne bi trebalo da bude iznenađen", rekao je Sparks za Frankfurtske vesti.

Sparks kaže da bi u slučaju najavljenih blokada Kfor i Euleks mogli da procene da je neophodno zatvaranje prelaza, što, kako kaže, nije u interesu građana.

"Evropska unija je u kontinuitetu bila, i nastaviće da bude, u stalnom kontaktu sa srpskim partnerima, na svim nivoima. I ovaj korak implementiranja sporazuma postignutog tokom dijaloga ne bi trebalo da bude iznenađenje ni za koga. EU u potpunosti razume zabrinutost srpske strane, ali poziva sve da se ponašaju odgovorno", naveo je Sparks.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво