UN bez rešenja za sever Kosova

Savet bezbednosti UN ponovo duboko podeljen oko stanja na Kosovu. Rusija upozorila na opasnost najavljene akcije Prištine. Francuska optužila Beograd da fabrikuje krizu. Jeremić: Nesagledive posledice upada na sever Kosova. Hodžaj: Ne mrdamo sa granica.

03.00 - Rusija je želela da spreči izbijanje nasilja na severu Kosova... Predložili smo da Savet izda jednostavno predsedničko saopštenje, rekao je Vitalij Čurkin, rekavši da su to odbacile zapadne države. 

02.52 - Završena sednica Saveta bezbednosti. Vuk Jeremić rekao da najavljenu akciju Prištine ne podržava ni Savet bezbednosti ni generalni sekretar UN.

02.36 - Rusija četiri puta uzimala reč tokom sednice Saveta bazbednosti. Francuska optužila Beograd da veštački izaziva krizu. 

02.30 - Enver Hodžaj je rekao da će kosovski carinici biti raspoređeni na prelazima Jarinje i Brnjak. "Tamo smo 25. jula otišli mirno i nikada ih nećemo napustiti", rekao je Hodžaj. 

02.00 - Vuk Jeremić upozorio je na sednici Saveta bezbednosti UN da će, ukoliko se ne preduzme hitna i odlučna akcija, za manje od 24 časa Priština upasti na sever Kosova, što će imati nesagledive posledice po čitav region.

01.00 - Zamenik šefa mirovnih operacija UN, Edmon Mule pozvao strane na Kosovu da se uzdrže od nasilja, nastavak rasprave u Savetu bezbednosti iza zatvorenih vrata. Mulet naveo da će se carine plađati u južnom delu Mitrovice.

Najmoćnije telo svetske organizacije nije uspelo da pronađe zajednički jezik povodom najava Prištine da će, kasnije danas, postaviti carinike na administrativne prelaze na severu Kosova, produbljujući, na taj način, jaz među različitim tumačenjima sporazuma o carinskim pečatima postignutom pre dve sedmice.

Puna dva časa dugu raspravu otvorio je drugi čovek mirovnih operacija UN, diplomata iz Gvatemale Edmon Mule koji je pozvao strane da se uzdrže od nasilja i objasnio detalje plana o raspoređivanju Euleksa na administrativne prelaze.

Mule je rekao da se, prema tom planu, carine neće naplaćivati pre južnog dela Kosovske Mitrovice. "Razumeli smo da druga pitanja vezana za carinu, uključujući i postavljanje kontrolnih punktova na dva prelaza na severu, nisu bila su bila predmet sporazuma", naveo je Mule.

Zamenik šefa mirovnih operacija UN je, opisijući trenutnu situaciju na Kosovu, podsetio na najave Prištine da će 16. septembra dovesti svoje carinike na adminstrativne prelaze, i precizirao da će, uz Euleks policiju, na svaki prelaz doći po jedan kosovski carinik i po jedan policajac.

"Sprovođenje ovih planova moglo bi da dovede do zaoštravanja situacije na terenu, ugrozi stabilnost i dovede do izbijanja nasilja", ocenio je Mule. "UNMIK će nastaviti da radi sa obe strane da se izbegne nova kriza, i očekujemo da obe strane pokažu punu privrženost dijalogu, a ne jednostranim akcijama i upotrebi sile.

Rusija kritikuje Ban Kimuna 

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin je, ponovo, kritikovao generalnog sekretara UN Ban Kimuna zbog činjenice da još uvek nije imenovan novi šef UNMIK-a, navodeći da je to. očigledno rezultat pritiska zapada, kao "Uostalom i izjava o Siriji koju je dao nekoliko sati ranije", preneli su Internet portalu Radio-televizije Srbije diplomati koji su prisustvovali sednici.

Jeremić: Nesagledive posledice akcije Prištine

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić istakao je da Savet bezbednosti nije podržao jednostrane korake koje je najavila Priština.

"Izveštaj specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN došao je kao hladan tuš Prištini", rekao je Jeremić za RTS.

Prema njegovim rečima u izveštaju je navedeno da postoji opasnost od ozbiljne nestabilnosti pokrajina.

Jeremić upozorio je na sednici Saveta bezbednosti UN da će, ukoliko se ne preduzme hitna i odlučna akcija, za manje od 24 časa Priština upasti na sever Kosova, što će imati nesagledive posledice po čitav region.

Šef srpske diplomatije je ocenio da će najavljena operacija Prištine imati značajne bezbednosne i političke posledice za čitav region i da će produžetak dijaloga biti "ozbiljno potkopan, kao i sprovođenje onoga što je dosad dogovoreno".

"Pozivamo sve stanovnike pokrajine da se uzdrže od nasilja", rekao je Jeremić.

Srbija, poručio je on, želi da veoma jasno stavi do znanja da neće prihvatiti nikakvu krivicu za posledice onoga što je najavljeno za 16. septembar.

"Bilo šta da se desi, odgovornost mora pasti isključivo na one koji planiraju da izvedu ovu loše zamišljenu operaciju", naveo je Jeremić.

Hodžaj: Ne mičemo se sa granica

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj je rekao da su kosovski policajci 24. jula na prelaze na severu Kosova "došli mirno", kao i da nemaju nameru da se odatle više ikada pomeraju.

Nastup Envera Hodžaja pred novinarima posle sednice Saveta bezbednosti pratio je i manji diplomatski sukob sa ruskim ambasadorom pri UN Vitalijem Čurkinom, koji je kosovskog ministra pokušao da spreči da govori, navodeći da predstavnici Prištine u UN mogu da govore samo u pratnji zvaničnika UNMIK-a.

Hodžaj se nije obazirao na Čurkinove zamerke, ali je optužio Beograd da izaziva nasilje.

"Kosovska policija ide na granice međunarodno priznate države", rekao je Hodžaj.

broj komentara 34 pošalji komentar
(petak, 16. sep 2011, 18:46) - Runjocavemna [neregistrovani]

UN ne funkcionise na Kosovu

Rusija ,Kina i mnoge druge drzave ne priznaju medjunarodno prisustvo na Kosovu.

(petak, 16. sep 2011, 15:53) - Stefan [neregistrovani]

Kosovo-UN

Kako taj Hodzaj uopste moze da prisustvuje sednicama Saveta bezbednosti kad Kosovo nije clan UN??

(petak, 16. sep 2011, 15:28) - milocer [neregistrovani]

...swe se mize....

...Ocekujete pomoc od Rusije??... smesno.. prwi su dosli na kosowo.. prwi su ga i napustili..

(petak, 16. sep 2011, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

razocarenje

Ma ovo nista nevalja, ni oni a pogotovo mi. Mi sami sa sobom nismo ustanju da se dogovorimo stacemo sa tim Kosovom koje je jos 1999 godine izgubljeno. Nikakve rezolucije nikakvi dogovori kada su se oni vec dogovorili sami sa sobom i siptari i USA i EU, a mi ocemo sa njima da zivimo. Moramo prihvatiti to sto se moze sada uraditi. Znaju politicari da narod zna da oni vec odavno pricaju bez veze Bice kako Ovi kazu i gotovo. Vec i Rusima idemo na zivce pa nece oni da se svađaju za nas kad mi necemo za sebe da trazimo to sto nam pripada.
I siptari su u pravu sa jedne strane uzimaju to sto im je svet dao pa sta ocete jos, mozemo mozda samo sever dobiti i to da ih ljubimo u ....,i da budemo srecni, mise ovde nista nepitamo.
A ova organizacija Americka UN pa to treba rasformirati samo su za jednu stranu, steta za sve to al tako je.

(petak, 16. sep 2011, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

samo ALIBI organizacija

UN je samo ALIBI organizacija...nepostoji odavno to znaju svi...traba izaci iz te alibi organizacije...

(petak, 16. sep 2011, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

skola

nisi ti bio u evropi i neznzs sta to znaci zato tako govoris srbija je vec u evropi nema sta ko da je priznaje

(petak, 16. sep 2011, 09:38) - anonymous [neregistrovani]

@Rusi

Izvini ali nisi upravu. Da li si informisan sta se juce desilo na beogradskom forumu o bezbednosti?

(petak, 16. sep 2011, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

Izduvani balon

UN je izduvani balon koji ne služi više ničemu. U budućnosti će gola sila i ljudska glupost odlučivati o propasti sveta.

Svet je definitivno izgubio kapacitete da racionalno razmislja.

Dok nekoliko desetina kompanija i nekoliko stotina familija drži 80% svetskog kapitala svet neće videti ništa više osim gole otimačine.


Svaki čovek ima, medjutim, prostor da svoj život izoluje od tog ludila dovoljno da ostane normalan. To je nešto što ne može niko da nam oduzme. Za to je potrebno tako malo.

(petak, 16. sep 2011, 08:28) - anonymous [neregistrovani]

Ne razumem te

Pa Rusija i previše čini. Mi nećemo s Rusima. Mi hoćemo Evropuuuuuuuuuu!

(petak, 16. sep 2011, 08:20) - anonymous [neregistrovani]

Jel'?

Француска оптужила Београд да фабрикује кризу.

Kako se zove ono u Libiji onda?