Читај ми!

Blokade na severu Kosova

Kolona Kfora, koja je puna dva časa bila blokirana kod Zvečana, vratila se južno od reke Ibar, posle pregovora predstavnika tih snaga sa lokalnim Srbima. Srbi na severu Kosova protestuju zbog najave da će kosovska policija i carinici preuzeti kontrolu na prelazima na severu Kosova.

01.40 - Predstavnici Kfora saopštili da će konvoj, koji je neuspešno pokušao da stigne do Jarinja, ponovo krenuti na zadatak tokom dana. Cilj akcije je smena vojnika na tom prelazu, jer se Amerikanci tu nalaze već osam sedmica. 

01.05 - Konvoj Kfora koji je bio blokiran kod Zvečana vratio se u bazu posle pregovora sa predstavnicima Srba sa severa Kosova. Srbi zatražili da Kfor, odmah, odblokira alternativne putne pravce.

23.06 - Meštani Zvečana oko 22.15 zaustavili kolonu vozila Kfora koja je krenula prema prelazu Jarinje.

Pregovori predstavnika Kfora i lokalnih Srba okončani su jedan čas posle ponoći, nakon  čega se kolona od dvadesetak vozila Kfora koja je nekoliko sati provela "zaglavljena" na barikadi kod Zvečana, vratila u bazu južno od reke Ibar. 

Kolona Kforovih vozila zaustavljena je oko 22.15, u Zvečanu, pošto je nemačkim vojnicima put preprečilo nekoliko teretnih kamiona i autobusa. Pripadnici Kfora su imali nameru da preko Zvečana idu prema Leposaviću, odnosno prema administrativnom prelazu Jarinje.

Tokom pregovora, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i četvorica predsednika severnih kosovskih opština su od Kfora zatražili da odmah deblokiraju alternativni putni pravac Banjska–Novi Pazar preko sela Izvor.

Deblokada ovog puta bila je i, kako se čini, ključni zahtev predstavnika Srba, koji su zapretili da će u sredu blokirati sve puteve na severu Kosova i, istovremeno, sprečiti kretanje pripadnika Kfora.

Prepreke u severnom delu Kosovske Mitrovice posetavljene su kasno nođas na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice, kao i u blizini takozvanog istočnog mosta. Saobraćaj se na tim mestima odvija jednom kolovoznom trakom.

Meštani Leposavića, takođe, su obnovili barikade. Zatvorena je jedna traka, a cilj blokade je sprečavanje eventualnog pokušaja Kfora da na administrativni prelaz Jarinje prebaci kontejnere za potrebe carine.

Slična situacija je i na putnom pravcu Kosovska Mitrovica–Ribariće, u Opštini Zubin Potok.

Vlasti u Prištini su najavile da će 16. septembra kosovski policajci i carinici, uz Euleks i Kfor, preuzeti administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво