Kosovski carinici na prelazima!

Nakon isteka sporazuma sa Kforom, 16. septembra, kosovske vlasti planiraju da zauzimu administrativne prelaze. Drugi čovek vlade u Prištini Hajredin Kuči rekao da se o planu razgovara i sa "međunarodnim partnerima", što je potvrdio i Euleks. Beograd obavešten o dolasku carinika, rekao Ivica Dačić.

Zamenik premijera kosovske vlade Hajredin Kuči izjavio je da Priština ima plan za 16. septembar, dan posle isteka sporazuma sa Kforom, za kada je najavljeno da će kosovski carinici doći na prelaze na severu Kosova.

"Mi smo pripremili operativni plan, koji je veoma konkretan i o kojem se razgovaralo sa međunarodnim partnerima. Verujem da će se taj plan sada ostvariti", rekao je Kuči za dnevnik Koha ditore.

Kuči je naveo da je kosovska vlada svesna teškoća na preuzimanju kontrole na severu Kosova, ali da je uveren da će se to, ipak, dogoditi. Realizacija operativnog plana počeće 16. septembra, ali će on biti ostvaren kada za to budu stvoreni uslovi, rekao je Kuči.

"Mi znamo da je to dug i težak proces, ali smo ubeđeni u naše kapacitete i međunarodnu podršku i ovlastićemo organe bezbednosti, ostvarićemo naš suverenitet i mi ćemo garantovati red i zakonitost", izjavio je Kuči.

U međuvremenu, iz Euleksa je potvrđeno da se sa kosovskom vladom utvrđuju pojedinosti plana o implementaciji dogovora o carinskom pečatu, postignutom tokom dijaloga u Briselu. Portparolka Euleksa Irina Gudeljević navela je da je potrebna uobičajena carinska kontrola "da bi se zaštitila zajednica".

"Konkretne pojedinosti su još uvek u fazi razrade, imajući u vidu da je Kosovo jedinstvena carinska zona", precizirala je Gudeljevićeva.

Uoči isticanja dogovora Kfora, Prištine i Beograda, postignutog u avgustu, prema kojem međunarodna vojna misija treba da obezbeđuje prelaze 1 i 31 do 15. septembra, iz Beograda poručuju da su jednostrani potezi vlasti u Prištini neprihvatljivi.

Upozorenja srpskih zvaničnika Prištini da ne preduzima jednostrane poteze, zamenik predsednika kosovske vlade Kuči odbacio je rekavši da se "Srbija ne pita" za kosovsku teritoriju. "Ona (Srbija) je susedna zemlja i mi je pozivamo da se ne meša u unutrašnje stvari Kosova i da ne vrši neku vrstu agresije", rekao je Kuči.

Predstavnici Vlade Srbije navode da se u Briselu 2. septembra nije razgovaralo o tome ko će kontrolisati prelaza Brnjak i Jarinje posle 15. septembra. Beograd i kosovski Srbi protiv su toga da na prelaze dođu kosovski carinici, a građani na severu Kosova počeli su seriju
protesta zbog najava iz Prištine.

Puna kontrola i naplata carina

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da obaveštenje Euleksa znači punu kontrolu na prelazima i naplatu carine koja će ići u budžet Prištine.

Od 16. septembra na prelazima će biti jedan kosovski carinik, dva policajca Euleksa i predstavnik Kfora, izjavio je Bogdanović i dodao da će Euleks zadržati vodeću ulogu, ali da način na koji je sve to urađeno "ne služi nikome na čast".

Prema njegovim rečima, sva roba koja se carini moraće da prođe kontrolu na administrativnom prelazu Merdare.

Prelaz Brnjak biće prvi otvoren 16. septembra, dok će prelaz Jarinje kasnije biti stavljen u funkciju. 

Beograd i srpska zajednica žele da problem reše mirnim putem, naveo je Bogdanović zamerivši Euleksu što se nije zastupao obe strane već se naklonio kosovskoj.

"Albanci su dobili sve što su tražili, dok su Srbi sve izgubili. Mislim da srpska zajednica na Kosovu ne može imati ovakav tretman kod Euleksa i Kfora", rekao je ministar.

Bogdanović je upitao čemu pregovori u Briselu, ako je i dogovor o prelazima, koji je postignut tokom leta, "pao u vodu".

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво