Читај ми!

Savet bezbednosti sutra o Kosovu

Najmoćnije telo svetske organizacije će u četvrtak, na zahtev Srbije, razmotriti situaciju na Kosovu, posle upada kosovskih specijalaca na prelaze Brnjak i Jarinje, saznaje Internet portal RTS-a.

17.10 - Savet bezbednosti prihvatio srpski zahtev da hitno raspravlja o Kosovu. SB će zasedati u četvrtak posle podne. Format sednice još pod znakom pitanja.  

16.22 - U toku konsultacije Saveta bezbednosti o srpskom zahtevu za sazivanje hitne sednice najmoćnijeg tela svetske organizacije. 

13.41 - Rusija zabrinuta zbog povećanih tenzija na Kosovu i odluke vlasti u Prištini da na sever Kosova pošalju specijalce. "Ovaj potez preti da destabilizuje ionako krhku situaciju", navodi ruski MIP.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će u četvrtak posle podne raspravljati o situaciji na Kosovu. Zahtev za sazivanje vanredne sednice podnela Srbija posle upada kosovskih specijalaca na prelaze Brnjak i Jarinje.

Kako javlja Rojters moguće je da sesija bude zatvorena za javnost. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i narušavanju stabilnosti koja je izazvana jednostranim pokušajem vlasti u Prištini da promene realnost na terenu.

"Nadam se da će doći do te sednice Saveta bezbednosti i da će svi oni koji pružaju otpor njenom održavanju na kraju odustati od tog otpora", rekao je Jeremić u Bejrutu, posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Libana Adnanom Mansurom.

Jeremić je objasnio da je potrebno održati sednicu Saveta bezbednosti UN, kako bi se sagledalo šta se dogodilo na Kosovu i kojim bi putem trebalo ići napred da bi se održali mir i stabilnost.

Kako se saznaje, Srbija je vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN zatražila pre 24 sata, ali se čekao odgovor Nemačke, aktuelne predsedavajuće SB UN.

Rusija i Kina su snažno insisitirale na održavanju sednice Saveta bezbednosti, ali su postojali i  veliki otpori da se sednica brzo zakaže.

Prema Rojtersu, koji se poziva na neimenovani izvor iz SB UN, SAD i Britanija su se protivile hitnom sazivanju sednice, predlažući da se o događajima na severu Kosmeta raspravlja narednog meseca, u okviru redovne sednice.

Rusija je, međutim, insistirala na hitnom sastanku, pa je kompromis pronađen tako da sednica bude održana sutra, ali iza zatvorenih vrata, prenosi Rojters.  

Jeremić će iz Bejruta, kako se saznaje, direktno putovati u Njujork.

Srbija traži da se utvrdi ko je odgovoran za to što se u ponedeljak i utorak dogodilo na Kosovu i zašto nije bilo adekvatne reakcije na takav akt Prištine.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи