Читај ми!

Novo upozorenje iz Brisela

Evropska komisija predložila izmenu pravila šengenske liste i poslala upozorenje Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana da će bezvizni režim biti ukinut, ukoliko se nastavi sa zloupotrebom i prilivom azilanata u zemlje Unije.

Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana stiglo je još jedno ozbiljno upozorenje iz Brisela da bezvizni režim može da bude doveden u pitanje, ako se nastavi priliv ekonomskih azilanata u zemlje Unije.

Evropska komisija predlaže izmenu pravila koja će omogućiti privremenu suspenziju vizne liberalizacije u slučaju zloupotreba. Reč je o zaštitnim merama koje se ne odnose posebno na Srbiju i verujemo da nikada neće biti primenjene, kaže evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom.

Inicijativom više zemalja članica Evropske unije, koje su se žalile na priliv azilanata iz Srbije i Makedonije, Evropska komisija predložila je izmenu pravila koja omogućuju da zemlje na beloj šengenskoj listi brže i lakše budu vraćene na crnu listu, u slučaju vanrednih situacija.

"Nismo predložili da se ponovo uvedu vize bilo kojoj zemlji. Bilo je problema sa više zemalja i sa njima smo u dijalogu, kako bismo našli način da ih rešimo. Ovo je promena za budućnost i omogućava privremenu suspenziju bezviznih režima, i to pod strogo definisanim uslovima, tek kad su sve druge mere iscrpljene", precizirala je evropska komesarka Malmstrom.

Vraćanje viza još nije predloženo, ali ta mera znači da će ubuduće neki takav predlog biti mnogo lakše usvojen i primenjen.

"To bi značilo da zemlje moraju da vraćaju konzularno osoblje u svoje ambasade koje bi ponovo izdavalo vize. Tu je i problem ljudi koji svoja putovanja rezervišu unapred, dok vize nisu potrebne, šta se dešava ako se one u međuvremenu opet uvedu", navodi analitičar Aleksandra Stiglmajer.

Predlog mehanizma za vraćanje viza tek treba da bude odobren u Savetu ministara i Evropskom parlamentu, što bi moglo da potraje mesecima, ali u Briselu upozoravaju da Srbija i druge države na Balkanu ne bi trebalo da računaju na sporost evropskih procedura.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво