Saradnja Srbije i Namibije

Potpredsednica Vlade Srbije za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović razgovarala u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Namibije Utoni Daniel Nujomom o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje dve države.

O mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje dve zemlje razgovarali su potpredsednica Vlade Srbije za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović i ministar inostranih poslova Namibije Utoni Danijel Nujoma, sapštio kabinet potpredsednice Vlade.

Potpredsednica Kalanović i ministar Nujoma složili su se da su politički i diplomatski odnosi Srbije i Namibije na izuzetno visokom nivou, ali da potenicijali ekonomske saradnje nisu u punoj meri iskorišćeni, kao i da u narednom periodu na tome treba intenzivnije raditi, navedeno je iz kabineta potpredsednice Vlade.

"Neophodno je potpisivanje Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija, kao i Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Namibije", rekla je Kalanovićeva dodavši da očekuje da se to u najskorije vreme i dogodi.

Prema njenim rečima, oblast u kojoj je moguće poboljšati uzajamnu ekonomsku sardnju je, pre svega, infrastruktura i to posebno projektovanje i izgradnja infrastrukturnih projekata iz oblasti zdravstva, železnice i saobraćaja.

Takođe, zajednički rad na geološkim istraživanjima, a posebno na eksplotaciji bakra je deo u kom je moguće intezivirati saradnju, navedeno je u saopštenju.

Potpredsednica Kalanović predstavila je delegaciji Namibije makroekonomske prilike Srbije, kao i mogućnosti ulaganja u nju, podsticaje Vlade Srbije potencijalnim investitorima i korparativne prednosti srpskog u odnosu na druga tržišta.

Druga najslabije nastanjena zemlja na svetu

Namibija, nekadašnja kolonija Nemačke, koju je kasnije okupirala Južna Afrika, prostire se na preko 825.000 kvadratnih kilometara na jugozapadu Afrike.

Nastanjuje je, prema procenama iz 2008.godine, nešto više od 2,1 milion stanovnika, pa je posle Mongolije druga najređe nastanjena država na svetu.

Namibija je stekla nezavisnost 1990. godine i od tada razvija stabilnu višestranačku demokratiju.

Okosnicu namibijske ekonomije čine poljoprivreda, stočarstvo, turizam i rudarstvo pošto je zemlja bogata dijamantima, uranijumom, zlatom, srebrom i bazičnim mineralima.

Prema procenama iz 2009. godine, ukupan domaći proizvod Namibije je meren paritetom kupovne moći procenjen je na 13,7 milijardi dolara ili prosečno 6.614 dolara po stanovniku.

Ministar Nujoma se već sastao sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, a sutra će razgovarati i sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво