Читај ми!

Tadić u Kragujevcu

Država mora da pomogne malim poljoprivrednim proizvođačima kako bi podigli svoju proizvodnju i bili konkurentni na tržištu EU, poručio predsednik Boris Tadić. Prilikom posete Kragujevcu Tadić razgovarao sa novinarima i o izborima, standardu građana ali i situaciji u BiH.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da država mora da pomogne malim poljoprivrednim proizvođačima kako bi podigli svoju proizvodnju i bili konkurentni na tržištu Evropske unije.

"Mislim da smo sagledali dobre potencijale koje ima naša zemlja i greške iz prošlosti. U narednih pet godina, kada se približavamo EU, moramo našeg seljaka da pripremimo za taj trenutak", rekao je Tadić prilikom posete gazdinstvu Dejana Jeftovića u selu Veliki Šenj kod Kragujevca.

Tadić je podsetio da Srbija proteklih godina gotovo da nije izvozila meso i mlečne prerađevine, jer je izvoz te vrste poljoprivrednih proizvoda bio četiri do pet puta manji nego devedesetih godina.

"U toj činjenici ja, međutim, vidim perspektivu, jer ona pokazuje da možemo da povećamo proizvodnju. Uvoz krava, obezbeđivanje povoljnih kredita seljacima obezbeđuje otvaranje novih radnih mesta", dodao je Tadić.

Primetio je da je sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Rusiju takođe od životne važnosti za srpsku poljoprivredu, budući da ona ne može da bude orijentisana samo na tržište Evropske unije.

Prema njegovim rečima, osim što je država dužna da seljacima pomaže povoljnim kreditima, neophodno je i da ih upoznaje sa savremenim agrotehničkim merama kako bi se optimizovala proizvodnja.

Hrana po povoljnijim cenama

To je, kako je objasnio, neophodno da bi se napravio balans između potrebe za rentabilnošću proizvodnje malih poljoprivrednih gazdinstava i potrebe da hrana bude pristupačna potrošačima po što povoljnijim cenama.

Gazdinstvo Dejana Jeftovića sa Tadićem je posetio i ministar poljoprivrede Dušan Petrović, čijom je zaslugom, prema Tadićevim rečima, politički sporazum o izvozu hrane u Rusiju veoma brzo pretočen u delo.

Petrović je rekao da je jedan od strateških ciljeva agrarne politike u narednom periodu podizanje nivoa proizvodnje mleka i mesa i povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Ministar je dodao da u ovom trenutku nekoliko srpskih kompanija pregovara o mogućnostima izvoza na rusko tržište i izrazio uverenje da će na tom polju u narednih nekoliko meseci biti ostvaren ozbiljan napredak.

Tadić i Petrović su prilikom obilaska gazdinstva primetili da je moguće da uz neveliku pomoć države poljoprivredna gazdinstva sa desetak junica i nekoliko hektara zemlje proizvedu dovoljno da bi unapredili proizvodnju.

Veća zaposlenost prioritet Vlade

Predsednik Tadić je izjavio da će Vlada učiniti sve da do kraja svog mandata poveća zaposlenost jer je to najvažniji cilj bez koga nema podizanja životnog standarda.

"Učinićemo sve da povećamo broj zaposlenih građana i to je obaveza svih u zemlji, kako onih koji rade u proizvodnji, tako i onih koji rade u državnoj administraciji", rekao je predsednik Tadić posle obilaska kragujevačke mlekare "Kuč".

Naglašavajući da se ugovorom, koji je potpisalo ministarstvo poljoprivrede sa ruskim partnerima, stvaraju mogućnosti za povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda, predsedik Tadić je rekao da je namera Vlade da obezbedi nove investicije i plasman srpskih proizvoda i na tržišta Kine i Azerbejdžana sa čijim ministrima inostranih poslova je danas razgovarao.

Predsednik Srbije je čestitao kompaniji "Kuč" koja je uspela da iz male porodične zadruge za 19 godina izraste u kompaniju koja zapošljava 150 ljudi, a sa kooperantima i mnogo više od toga.

Vlasnik i direktor kompanije "Kuč" Jezdimir Kuč rekao je da će izvoz na rusko tržište, vredan milion dolara, krenuti krajem maja i da očekuje da za godinu dana bude dupliran.

Rast standarda 2013. godine 

Predsednik Tadić je izjavio je večeras da je, ukoliko se stvore sve pretpostavke za privlačenje invesicija, osetniji rast standarda građana moguće očekivati 2013. godine.

Tadić je, u razgovoru sa novinarima u Kragujevcu, podsetio da je na početku mandata vlade Mirka Cvetkovića bila najveća prosečna plata u novijoj istoriji i procenio da bi, da nije bilo svetske ekonomske krize, prosečne plate danas bile izmedju 500 i 600 evra.

"Tokom krize smo platili strašnu cenu, ali smo stvorili pretposavke da se pokrene proizvodnja i, ako budemo disciplinovani i ne dajemo neostvariva obećanja, 2012. na 2013. možemo imati stvaran rast", rekao je Tadić.

"Činili smo greške, neke u mesecima koji dolaze možemo da popravimo, ali suštinski gledano mi stalno idemo napred, iako nam je jako teško i važno je samo da ne stanemo", poručio je predsednik Srbije.

Tadić je među nerealno data obećanja svrstao i previše optimistične rokove za završetak ključnih infrastrukturnih projekata, ali i ocenio da se, iako se projekti ne realizuju željenom brzinom, u Srbiji ipak nikada nije brže gradilo.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво