Читај ми!

Peti dan štrajka Nikolića

Lekarski konzilijum, koji se brine o Tomislavu Nikoliću, apelovao na njega da prestane štrajk žeđu, jer mu to ozbiljno ugrožava život. Nikolić je svestan i komunicira, ali je iznuren i gubi jedan kilogram dnevno, kažu lekari.

Član konzilijuma lekara, koji brine o zdravstvenom stanju predsednika SNS-a Tomislava Nikolića, Ljubomir Ilić, apelovao je na javnost, posebno medije, da utiču na to da Nikolić prekine štrajk žeđu, kako bi prestalo ugrožavanje njegovih osnovnih životnih funkcija.

Prema rečima Ilića, Nikoliću su ugrožene životne funkcije zbog štrajka žeđu, jer ljudski organizam "nije dizajniran tako da intravenskim putem nadomesti vodu i elektrolite".

Ilić je podsetio da je Nikolić ušao u peti dan štrajka žeđu i istakao da lekari čine napore da se intravenskim putem koriguju uočeni disbalansi vode i elektrolita.

Lekar je dodao i da lider SNS-a ni peti dan ne uzima hranu i da je oslabio pet kilograma. Međutim, Nikolić je ugrožen zbog štrajka žeđu, a ne glađu, ali je istrajan u tome da ne uzima tečnost, naveo je Ilić.

Predsednik SNS, koji traži vanredne parlamentarne izbore, juče je počeo da prima infuziju. Sledeće obraćanje lekara koji se staraju o Nikoliću najavljeno je za sutra u devet časova.

Drugi član konzilijuma Beogradskog kliničko-bolničkog centra Reik Huskić ranije je izjavio da se Nikoliću infuzijom nadoknađuje neophodna količina tečnosti.

"Posle dopune terapije, mi smo zadovoljni, ali nećemo biti zadovoljni, dok pacijent ne napusti ovu ustanovu", rekao je Huskić.

Nikolić je juče počeo da prima infuziju, a novinarima je izjavio da je spreman da nastavi sa štrajkom "koliko god je potrebno da Srbija postane normalna zemlja" i dodao da će se u četvrtak pričestiti.

Koštunica posetio Nikolića

Tomislava Nikolića u Kliničko-bolničkom centru u Novom Beogradu posetio je lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, koji je, tom prilikom, Nikoliću rekao da je on potreban Srbiji kao aktivan i delatan političar u javnom životu i da bi najbolje bilo da se cela situacija vrati tamo gde je bila pre nekoliko dana.

Koštunica je rekao da je sa Nikolićem razgovarao "duže, otvoreno, prijateljski i odgovorno",

"Kada kažem otvoreno, mislim na to da smo razgovarali o prilikama u kojima se Srbija nalazi već duže vreme i krizi kroz koju prolazi ovih dana", naveo je Koštunica.

Nikolića je pre podne obišao i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin, ali on nije želeo da daje izjave posle posete.

Neposredno pre Konuzina, u Beogradski kliničko-bolnički centar stigao je i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, koji je pozvao predsednika Borisa Tadića da "popusti" i izjavio da se nada da će biti pronađeno rešenje povodom štrajka glađu lidera naprednjaka.

"Čudi me što Tadić ne reaguje. Ipak bi trebalo da problem prevaziđemo što pre. Predstoji Uskrs i nacija se ne sme dovesti u ovakvo stanje, kada Srbija treba da se raduje zbog velikog praznika. Očekujem da će razum pobediti i da će Tadić, koji je izuzetno krut u ovome, popustiti i da će se naći dogovor oko izbora koji su Srbiji neophodni", rekao je Ilić prilikom posete Nikolića, prenosi Beta.

Vučić: Ako Nikoliću bude gore, cela Srbija u Beograd

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da će ta stranka biti primorana da sledeće nedelje u Beogradu organizuje masovni skup, ako stanje lidera naprednjaka Tomislava Nikolića bude pogoršano.

"Ako se u najskorije vreme stvari ne reše i ukoliko zdravlje Tomislava Nikolića bude ugroženije, bićemo primorani da između Vaskrsa i 1. maja pozovemo celu Srbiju u Beograd", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Vučić je rekao da će SNS nastaviti da organizuje različite akcije u znak protesta zbog odbijanja vlasti da odredi termin vanrednih parlamentarnih izbora.

Zamenik predsednika je rekao da naprednjaci nisu imali nikakve kontakte sa predstavnicima Demokratske stranke, a nije želeo da precizira da li su i na koji način evropski i međunarodni zvaničnici kontaktirali sa tom strankom.

Vučić je rekao da ne zna da li će Nikolić od štrajka odustati jedino ako bude određen termin vanrednih parlamentarnih izbora, ili bi takvu odluku mogao doneti i u drugim okolnostima.

Dodao je da je lično jutros ponovo pozvao Nikolića da obustavi štrajk, ali da on nije želeo da razgovara o tome.

Vučić je kritikovao pojedine medije zbog načina na koji izveštavaju o štrajku Tomislava Nikolića, ocenivši da je u Srbiji "uvedena apsolutna cenzura", prenosi Beta.

Zamenik predsednika SNS-a i danas je ponovio optužbe na račun sajtova RTS-a Blica i B92 da su zabranili "da se bilo ko javi ko misli drugačije od režima i režimskih sluga".

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво