Читај ми!

Reakcije na Nikolićev štrajk

Predsednik političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović kaže da odluka Tomislava Nikolića o štrajku glađu i žeđu neće doneti rezultat. LDP: O problemima društva treba razgovarati u institucijama sistema. DSS pozvao vlast da prestane da omalovažava štrajk glađu i žeđu lidera naprednjaka i raspiše izbore. Radikali ocenjuju da se Nikolić uplašio dolaska Šešelja.

Nastavak štrajka glađu i žeđu predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića i danas prate brojni komentari.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović rekao je da odluka lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, da štrajkuje glađu i žeđu, nije postupak koji će doneti rezultat i pozvao Nikolića da se vrati radu u parlamentu.

"Ako treba da se dogovora, onda treba da se dogovaraju parlamentarne stranke, ako političke partije zaključe da je dobro da se ide što pre na izbore, jer je situacija neizdrživa, to se onda rešava u parlamentu, a ne na ovaj način", rekao je Mićunović.

Mićunović je naglasio da postoji stabilna većina u parlamentu, da ustanove funkcionišu i da se priprema kandidatura za EU, a ukazao je i na činjenicu da je Ustavom predviđeno kada se raspisuju vanredni izbori - ukoliko se izgubi parlamentarna većina, vlada vrati mandat ili ukoliko ne mogu da se donose zakoni.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da o problemima društva treba odmah i otvoreno da se razgovara, ali - u institucijama sistema.

LDP ne misli da Demokratska stranka treba da pristane na ultimatum predsednika SNS-a koji je kao jedino rešenje za probleme u Srbiji ponudio štrajk glađu.

"Ova situacija je samo potvrdila ono o čemu smo toliko puta govorili. Najveći generator krize su DS i SNS, između ostalog i zbog površnog i veštačkog sukoba koji sami kreiraju", rekao je Jovanović.

Republički poslanik Vesna Pešić izjavila je da bi bilo najbolje da se sadašnja situacija reši kompromisnim dogovorom i uz pomoć posrednika.

Pešićeva je rekla da ne veruje da bi mogla da se dogodi nekakva tragedija, iako je Nikolićev potez "drastičan vid pritiska", koji izaziva osećaj nelagode svih u društvu.

DSS: Omalovažavanje štrajka

Demokratska stranka Srbije pozvala je vlast da prestane da omalovažava štrajk lidera naprednjaka i da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Portparol DSS-a Petar Petković rekao je da je vlast u Srbiji trebalo odavno da raspiše vanredne parlamentarne izbore zbog teške ekonomske, socijalne, političke i društvene krize, a ne da čeka da Nikolić stupi u štrajk.

"Umesto što čine razne ustupke centrima moći koji uništavaju Srbiju, treba da izađu u susret građanima i raspišu vanredne parlamentarne izbore", rekao je Petković.

Prema rečima Petkovića, nije u redu da se Vlada Srbije, kako je rekao, zaklanja iza parole da Evropska unija nema alternativu i da datum održavanja izbora vezuje za odluku o kandidaturi za članstvo u EU.

"To je čisto političko pitanje pred izbore, kao što je to bio slučaj sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju na prethodnim izborima, a posledice toga vide građani u svojim praznim stomacima i praznim novčanicima", rekao je portparol DSS-a.

LSV: Skretanje pažnje

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da smatra preteranom "medijsku halabuku nastalu u vezi sa štrajkom predsednika jedne formalno vanpralamentarne stranke".

"Srpska napredna stranka do poslanika je došla uz mandate svoje majke - Srpske radikalne stranke, a njena snaga se do sada meri sa dva mitinga, puno priče i snimkom na Jutjubu", navodi se u saopštenju.

LSV smatra da zbog toga i način na koji Tomislav Nikolić skreće pažnju na sebe, ne odudara od metoda koje je nedavno primenio njegov dugogodišnji šef, uzor i haški optuženik Vojislav Šešelj. 

"Nikolić i Aleksandar Vučić su u prethodne dve godine, možda, uspeli sebe da ubede da su postali Evropejci, ali je sada ponovo jasno da su tenzije, nervoza i demagogija kaputi iz ormana SRS-a, koji su im omiljeni", navodi se u saopštenju.

SRS: Nikolić se uplašio dolaska Šešelja

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine Saša Santovac izjavio je da je lider naprednjaka odlučio da stupi u štrajk glađu i žeđu verovatno usled straha od povratka Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala.

"Nikolić se opredelio za, realno gledano, jednu nepromišljenu i nerazumnu odluku kako bi se izborio za raspisivanje parlamentarnih izbora, ne za mesec ili dva što bi bilo logično, nego u decembru, jer smatra da bi tada, možda, ostvario dobar rezultat", rekao je Santovac na konferenciji za novinare.

Santovac je istakao da Nikolić objektivno nije imao razloga da štrajkuje glađu, jer mu, kako je rekao, nije uskraćeno ni jedno lično pravo, pa je tim svojim postupkom samo obezvredio štrajkove ljudi koji su u proteklom periodu protestovali zbog gubitka posla u tranziciji, neprimanja plata i drugih razloga.

I dok jedni podržavaju, a drugi osporavaju metode Tomislava Nikolića, potpredsednik Socijaldemokratske unije Miloš Adamović kaže da će i sam početi štrajk glađu i žeđu, ukoliko pod pritiskom štrajka opozicionih prvaka vlast bude popustila, jer tada takve metode postaju legitimni način političke borbe.

"Ukoliko vlast bude popustila i sam ću pribeći istim metodama i prestati da uzimam hranu i vodu sve dok se sa političke scene Srbije ne povuku Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Boris Tadić, tri osobe koje su najodgovornije za trenutnu situaciju u našoj zemlji", istakao je Adamović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво