Dobri odnosi Vijetnama i Srbije

Ministar spoljnih poslova Vijetnama Fam Ja Kim razgovarao je u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i potpredsednicom Vlade Vericom Kalanović. Sa srpskim zvaničnicima razgovarao je o boljoj saradnji u oblastima odbrane, ekonomije i kulture.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef diplomatije Vijetnama Fam Ja Kiem saglasili su se da postoje veliki potencijali za širenje saradnje dve zemlje u različitim oblastima.

Jeremić je, posle sastanka sa vijetnamskim kolegom, rekao da je zahvalan na principijelnoj podršci te azijske zemlje na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Istorija naših odnosa je istorija uzajamne podrške i razumevanja", kazao je Jeremić i dodao da je današnja poseta ojačala odlične odnose dve zemlje.

Razgovarali smo o mogućnostima koje postoje u oblasti ekonomije, kulture i odbrane, rekao je Jeremić.

Fam Ja Kiem, prvi ministar spoljnih poslova Vijetnama koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je da Vijetnam može da izvozi više poljoprivrednih dobara u Srbiju, poput pirinča, bibera i drugo.

"Želimo da povećamo broj uzvratnih poseta na visokom nivou", kazao je on.

Ministar Jeremić je rekao da su predsednik i premijer Srbije pozvani u posetu Vijetnamu, kao i da su vijetnamski zvaničnici pozvani u uzvratnu posetu.

Dvojica ministara razgovarali su i o predstojećoj konferenciji Pokreta nesvrstanih u Beogradu, u čijem radu će učestvovati i vijetnamska delegacija.

Uskoro ekonomski sporazum sa Vijetnamom 

Fam Ja Kim se prethodno danas sastao s potpredsednicom Vlade Srbije za privredni i regionalni razvoj Vericom Kalanović. Tema sastanka je bila unapređenje ekonomske saradnje Vijetnama i Srbije.

Predstavnici Srbije i Socijalističke Republike Vijetnama uskoro će potpisati Sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, najavila je potpredsednica Vlade za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović.

"Postojeći ugovor koji je potpisan 1980. godine nije ni izbliza dovoljan okvir u kome bi se pronašle mogućnosti i dogovor je da u narednom periodu Sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji bude potpisan na nivou dva ministarstva - Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Socijalističke Republike Vijetnam", izjavila je Kalanović.

Potpredsednica Kalanović je posle sastanka sa visokom delegacijom Vijetnama izjavila da će taj sporazum precizirati prioritetne oblasti saradnje.

Kalanovićeva je navela da su "prijateljski i konstruktivni" razgovori sa vijetnamskom delegacijom pokazali da su odnosi na političkom nivou neuporedivo bolji od ekonomskih, bez obzira što dve države imaju daleko veće potencijale za nastupe na međusobnim tržištima.

Verica Kalanović je iznela da je na sastanku bilo reči koje robe mogu da budu predmet trgovinske razmene.

"Vijetnam je ponudio ono po čemu je u svetu među najpoznatijim - u izvozu svojih začina, kaučuka, pirinča, kafe, a pokazao je veliko interesovanje za ono što u ovom trenutku postoji u Srbiji, a to su električni kablovi, alumunijum, bakar, antimon", precizirala je Kalanovićeva.

Nedovoljna robna razmena

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti zajedničkog ulaganja u Srbiji.

"Vijetnam pokazuje želju da kroz zajedničko ulaganje u Srbiji otvori put ka zemljama Evropske unije i Ruske Federacije. Pozvala sam ih da investiraju u Srbiju i da zajednički tražimo nove mogućnosti za plasman robe na trećim tržištima", rekla je Kalanovićeva.

Po Kalanovićevoj "za to postoje veoma razložni i ozbiljni argumenti".

Robna razmena između SR Vijetnama i Srbije u ovom trenutku iznosi oko 45 miliona dolara, što je veoma skromno i to je iznos koji se odnosi na direktnu razmenu između dve zemlje.

"Međutim postoji ulazak vijetnamske robe preko trećih zemalja, pa je vrednost te razmena nešto veća", naglasila je Kalanović.

Sa stanovništvom od preko 89 miliona, Vijetnam je 13 zemlja u svetu po broju žitelja.

Tokom protekle decenije je privredni rast u Vijetnamu, zemlji koja se prostire na preko 330.000 kvardratnih kilometara, bio jedan od najviših u svetu. Prošle godine je Vijetnam zabeležio stopu rasta ukupnog domaćeg proizvoda od blizu sedam odsto, a ove se očekuje da će biti 6,1 odsto.

Za period od 2011. do 2015, predviđa se da će prosečna stopa rasta BDP-a u Vijetnamu, biti 7,2 odsto. Procenjuje se da je nominalni BDP Vijetnama u 2010. godini bio 104,6 milijarde američkih dolara, ili 1.168 dolara po stanovniku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво