Читај ми!

Partnerstvo Beograda i Pariza

Srbija i Francuska potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu. Poseta Francuskoj može označiti prekretnicu u odnosima dve zemlje, ocenio Boris Tadić. Pariz će biti najbolji zastupnik kandidature Srbije za članstvo u EU, poručio Nikola Sarkozi.

Predsednici Srbije i Francuske, Boris Tadić i Nikola Sarkozi, potpisali su u Parizu Političku deklaraciju, koja ističe značaj predstojećeg pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i predstavlja novi podstrek prijateljskim vezama i poverenju Beograda i Pariza.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i francuski ministar za evropska pitanja Loran Vokije, u prisustvu Tadića i Sarkozija, potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Boris Tadić je ocenio da njegova poseta Parizu može označiti prekretnicu u bilateralnim odnosima Srbije i Francuske, ali i novu dimenziju u procesu učlanjenja Srbije u EU i ubrzavanje tog puta.

Prema Tadićevim rečima, potpisani Sporazum o strateškom partnerstvu podrazumeva i obaveze koje bi trebalo da ispunimo u evropskim integracijama, modernizaciju administracije, saradnju u oblasti odbrane i školovanja srpskih oficira.

To partnerstvo podrazumeva i saradnju u oblasti infrastrukture, dodao je Tadić i napomenuo da bi trebalo naći konkretne modalitete finansiranja projekata, među kojima je i izgradnja beogradskog metroa.

To bi, prema oceni Tadića, bio večni izraz bliskosti srpskog i francuskog naroda, kao što je to i Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Tadić je napomenuo i da je Srbija svesna svojih obaveza i da mora da reformiše pravni sistem i pravosuđe, donese tokom leta set zakona predviđenih Akcionim planom i da ispuni obavezu saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Posle toga, očekujemo jasnu podršku Francuske za kandidaturu Srbije i početak pregovora, istakao je Tadić.

Sarkozi: Pariz najbolji zastupnik kandidature Srbije

Francuski predsednik Nikola Sarkozi preneo je Borisu Tadiću da će Pariz biti "najbolji zastupnik" kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, saopštilo je francusko predsedništvo posle razgovora dva lidera.

"Francuska u potpunosti podržava evropsku perspektivu Srbije i Srbija nema boljeg zastupnika u Evropi za promovisanje svoje integracije u EU", rekao je Sarkozi predsedniku Tadiću tokom njihovog susreta u Parizu, navedeno je u saopštenju koje je preneo AFP.

Sarkozi je naglasio da je značajno da Srbija nastavi da sprovodi reforme kako bi poboljšala funkcionisanje pravne države i da učini sve što je u njenoj moći kako bi bili uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić, preostala dva haška begunca.

"To je parametar koji će EU uzeti u obzir", navedeno je u saopštenju Jelisejske palate.

Predsednik Srbije Boris Tadić podsetio je da je trodnevna poseta Parizu bila prva zvanična bilateralna poseta Francuskoj jednog šefa države Srbije, posle 100 godina, kada je Pariz posetio kralj Petar Prvi Karađorđević, dok su, u međuvremenu, odnosi održavani u okviru Jugoslavije.

Bila je ovo prilika da se obnovi tradicionalno, staro prijateljstvo i savezništvo Srbije i Francuske, zaključio je Tadić.

Strateško partnerstvo

Dogovor o Sporazumu o strateškom, koji su potpisali Jeremić i francuski ministar Vokije, postignut je praktično još sredinom 2009. godine, prilikom tadašnje posete Borisa Tadića Parizu.

Sporazum je treći takav dokument koji Srbija potpisuje sa nekom zemljom. Prethodno je u avgustu 2009. godine potpisan sa Kinom, a 13. novembra 2009. godine i sa Italijom.

U najavi je i Sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom, koji bi, kako je ranije najavio Vuk Jeremić, trebalo da bude potpisan prilikom posete predsednika Tadića Moskvi do kraja juna ove godine.

Sporazumi o strateškom partnerstvu su okvirni dokumenti kojima dve zemlje potvrđuju visok stepen političkih odnosa i međusobne bilateralne saradnje, kao i načelno zajedništvo interesa u više domena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво